L’Aliança contra la Pobresa Energètica denuncia que Gas Natural amenaça les famílies amb talls de llum

L’entitat alerta que prepara accions directes contra la companyia “per denunciar la seva doble moral”


L’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) ha denunciat aquest dimecres que Gas Natural Fenosa amenaça amb talls de llums a les famílies vulnerables “si no paguen el 50% de les factures que deuen”. Així ho ha explicat en la primera acció directa i sorpresa contra la companyia que, alerten, preparen a partir d’ara “per denunciar la seva doble moral”.

Consideren des de la plataforma que “la connivència entre les empreses energètiques i el govern de l’Estat espanyol és sobradament coneguda” i que un exemple n’és el nou bo social que ha aprovat el PP fa només dues setmanes. “Aquesta nova mesura respon només als interessos de les companyies, i no als interessos de les persones que pateixen pobresa energètica” ha assenyalat la portaveu de la plataforma, Maria Campuzano.

Des de l’APE expliquen que tenen constància que el passat 28 de juliol la companyia va enviar una carta a diversos ajuntaments (entre ells, almenys, el de Barcelona, Sabadell i Rubí), on alertava que, segons el nou bo social, les mesures de protecció previstes per als clients vulnerables severs només s’apliquen als clients les factures dels quals hagin estat abonades en un percentatge d'almenys el 50% per part de l'Administració.

“Això és una clara amenaça als municipis catalans perquè paguin el 50% de tota la gent identificada com a vulnerable, perquè si no ho fan la companyia tallarà el subministrament”, ha explicat Campuzano. En realitat, els pagaments de tots els talls aturats amb la 24/2015 s’han de concretar a través de convenis, i no a través del bo social, avisen des de la plataforma.

Així ho han denunciat durant l’acció directa, i per sorpresa, que ha organitzat l’APE i que ha interromput un acte que Gas Natural celebrava per abordar la pobresa energètica, un acte que l’APE considera que “forma part d’una campanya de rentat d’imatge” arran de la mort de la dona de Reus a qui van tallar la llum “il·legalment”. “La companyia no ha acceptat mai la responsabilitat i finalment la Generalitat de Catalunya li ha posat una sanció de 500.000€ que la companyia encara no ha pagat i podria ser que fins i tot l'hagués recorregut”, han denunciat.

“L’empresa va anunciar que invertia 4,5 milions d’euros en la campanya Pla de Vulnerabilitat Energètica, però la realitat és que hi ha milers de clients vulnerables que acumulen deutes amb la companyia”, denuncia també l’APE. També afirmen que “l’oligopoli” de les elèctriques han posat pals a les rodes a la Llei 24/2015 i que l’ha intentat “paralitzar als tribunals”.

“Han recorregut a un contenciós administratiu el protocol que va fer la Generalitat per tal d'informar sobre com aplicar la llei, ha recorregut la instrucció de l’Ajuntament de Barcelona que anava en el mateix sentit i ha recorregut les clàusules socials de la contractació pública tant de l’Ajuntament de Barcelona com el de Madrid”, alerten. També recorden que només el 2016 Gas Natural va obtenir 4.970 milions d’euros de beneficis i en va invertir 357 milions en publicitat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article