‘Superheroïnes BCN’: cinc entitats s’uneixen per sensibilitzar sobre la inclusió dels col·lectius més vulnerables

El projecte insta tothom a “posar-se la capa” per lluitar contra els petits reptes quotidians


Amb l’objectiu de visibilitzar la tasca que fan diàriament nombroses persones i entitats per la inclusió i acompanyament de diversos col·lectius desfavorits, cinc ONG –l’Associació “in via”, acidH, AFEV, Àmbit Prevenció i Iniciatives Solidàries– han decidit unir les seves forces en la campanya de sensibilització #superheroinesBcn.

Superheroi(ne)s BCN se celebra enguany per tercer any consecutiu, però per primer cop, les cinc entitats han decidit anar més enllà d’una festa lúdica al carrer i han plantejat la campanya com un joc transmèdia que ja fa gairebé un mes que dura. La iniciativa culminarà el proper diumenge 29 d’octubre en una festa final al Parc de l’Espanya Industrial de Barcelona.

En concret, la celebració adopta el format d’una aventura plena de misteris que es mou en diversos formats (enigmes que es llancen per xarxes socials i web, proves físiques i presencials, tests en línia) i que, amb l’excusa argumental de superar diverses proves per salvar la Terra d’una amenaça interstellar, un forat negre que s’acosta imparable, vol fer participar la ciutadania. La idea de fons és que a la ciutadania hi ha molts superherois i superheroïnes quotidians que fan front als nostres reptes i problemes diaris.

La mateixa festa estarà plena de reptes de diferents tipus: des de laberints plens de pistes fins a curses col·laboratives de sacs. Cada prova es planteja com un entrenament en tots aquests valors humans que ajudaran en la resolució final de l’aventura. Els coneguts actors Toni Albà i Pep Planas s’encarregaran de la presentació i dinamització de l’acte.

La tasca de les cinc entitats

Fa anys que les entitats treballen per a la inclusió social. Així, per exemple, l’Associació “in via” acompanya persones que han estat víctimes de violència i l’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà (acidH) ofereix una atenció integral a persones amb intel·ligència límit i discapacitats intel·lectuals lleus. A més, l’AFEV promou el voluntariat social universitari per lluitar contra les desigualtats socials d’infants i joves en situació d’exclusió.

També Àmbit Prevenció té com a objectiu fomentar l’autonomia de col·lectius com persones que viuen amb el VIH/sida i Iniciatives Solidàries té com a missió acompanyar diversos col·lectius que viuen en risc d’exclusió social mitjançant una atenció personalitzada.

Manifest en defensa de les llibertats i contra el 155

Les cinc entitats han acordat mantenir l’acte d'aquest diumenge tot i el clima polític, que tindrà aquest cap de setmana un punt culminant amb l’aprovació i publicació al BOE de l’article 155 per part del Govern espanyol. Les ONG creuen que “espais com la festa de diumenge, que té un component lúdic i allunyat de la política i que s’adreça de manera molt especial als nens i nenes, són precisament molt importants en l’actual context”.

Tot i això, les entitats consideren que no poden restar alienes a determinades situacions d’atacs frontals als drets cívics i a les llibertats que s’estan produint i que poden continuar produint-se els pròxims dies. Per això, durant la festa llegiran un manifest per les llibertats, en frontal oposició als recents episodis de violència i en solidaritat amb les persones que han estat empresonades o agredides per defensar els seus drets fonamentals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article