“Apoderar és ajudar les persones a imaginar que poden ser felices”

L’educador Jaume Funes i altres veus expertes han participat a la jornada INSPIRES’17


Més de 150 professionals i entitats de diferents àmbits s’han reunit aquest dimarts al CosmoCaixa de Barcelona durant la jornada INSPIRES’17, un punt de trobada per compartir coneixement i experiències sobre un eix temàtic: “Pràctiques d’apoderament per abordar reptes socials”.

Aquest espai d’intercanvi, organitzat per la Fundació IReS, ha comptat amb la participació d’experts com el psicòleg, educador i periodista, Jaume Funes; el codirector del Programa ACBNextValores, Pep Marí, i el periodista, formador i reconegut youtuber, Roc Massaguer.

“Apoderar és ajudar les persones a imaginar que poden ser felices amb altres vides, més enllà de l’entorn en què s’han criat, respectant el seu poder de decisió”, ha afirmat Funes. Com a ferm defensor de l’educació com a mitjà per a garantir els drets fonamentals i les oportunitats, Funes ha assegurat que que les persones no s’apoderen només amb les prestacions econòmiques sinó que necessiten comptar amb el suport d’un bon professional que les pugui mirar i escoltar.

Aprofundint en aquest aspecte, Massaguer ha dit que “amb les xarxes socials, totes les veus importen, no cal que ningú et posi el micro davant, te'l poses tu mateix”. En aquest sentit, ha animat als professionals del sector social a investigar i endinsar-se en aquest món, on tothom té l’oportunitat de connectar-se amb altres persones i ser el seu propi altaveu. “Avui en dia tenir un smartphone representa l’accés, quasi universal, a tot el coneixement i per tant, aporta qualitat de vida”, ha afirmat Massaguer.

La motivació, un element important

No n’hi ha prou amb l’apoderament de la persona, també cal motivació: “Vols motivar a algú? Pregunta’t què necessita i com li ho donaràs?”, ha respòs Marí. Segons l’expert, és important tenir presents les necessitats bàsiques d’una persona per apoderar-la: la seguretat -trobant el seu propi mètode per aconseguir el que vol-, l’acceptació -de sí mateix i del seu rol- i el sentit, per trobar el motiu de realitzar seu projecte vital.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article