El Síndic avisa que l’aplicació de l’article 155 transgredeix drets ciutadans i que es pot denunciar

Ribó afirma que l'Estat incompleix els drets a la participació política i a l’autonomia, fet que podria ser “inconstitucional”


El Síndic de Greuges avisa que l’aplicació de l’article 155 transgredeix drets fonamentals de la ciutadania i dels càrrecs electes. “Hi ha mesures molt més adequades que l'ús de l'article 155 i el codi penal”, denuncien. Segons Rafael Ribó, l'Estat està incomplint la mateixa Constitució i la jurisprudència europea i internacional.

En concret, el Síndic ha alertat que, almenys, l'aplicació de l'article 155 incompleix el dret de participació política dels càrrecs electes, tal com recull l'article 23 de la Constitució; el dret de participació política de tota la ciutadania, “independentment de l'opció que hagués votat”; i el dret a l'autonomia, que recull l'article segon de la Constitució i que es desenvolupa en l'article vuit.

A més, Ribó ha recordat que tota aquesta vulneració pot ser impugnada “per via d'empara directa” per part dels càrrecs polítics, però també “judicialment“ per part de tota la ciutadania, a través d'un recurs al jutjat. Així mateix, ha tornat a reivindicar la necessitat de “solucionar per la via política” el conflicte a Catalunya, “amb diàleg sincer i lleial, amb una generosa interpretació del marc legal i, sobretot, amb ple respecte als drets fonamentals”.

Plenes garanties per al 21-D

El Síndic també ha reclamat al govern espanyol que es comprometi a donar “plenes garanties democràtiques en la convocatòria electoral del 21 de desembre”. Considera Ribó que hi ha d'haver un compromís públic que, després de les eleccions, sigui quin sigui el resultat, s'aixecaran “les mesures excepcionals” que el govern espanyol ha adoptat, amb la complicitat de PP, PSOE i Ciutadans, a Catalunya. També ha recordat que hi ha moltes vies judicials, abans de la penal.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article