Almenys un 70% de infants tutelats ha viscut algun tipus de violència al llarg de la seva vida

En resposta a les dades del projecte europeu 'Alternative Future', la Fundació Surt alerta que cal estendre la “cultura de la cura” als CRAE


Almenys un 70% de les noies i nois tutelats han rebut o estat testimonis d’episodis de violència al llarg de la seva vida. Així ho detecta el projecte europeu ‘Alternative Future’ (Alternatives de futur), en què han participat un centenar de professionals de CRAE (Centres Residencials d’Acció Educativa).

De la vintena de CRAE que s’han estudiat, tres són de Catalunya i, arran de la formació amb la Fundació Surt, han dissenyat accions per millorar l’atenció a les necessitats de les noies i nois tutelats, com, per exemple, aconseguir que se sentin més segurs/es als centres i prevenir que reprodueixin relacions violentes que poden haver viscut i interioritzat.

Les experiències de violència que els nois i noies relaten són de violència física, sexual i/o psicològica. També, relaten formes de violència específiques, com violència masclista, violència racista, violència entre iguals (bullying), violència institucional o violència LGTBfòbica (per motiu d’identitat/expressió de gènere o orientació sexual).

Per respondre-hi, els equips professionals participants assenyalen la necessitat de generar una cultura de la cura al centre, és a dir, oferir un espai en què els i les joves puguin comptar amb el suport de persones adultes i d’altres companys i companyes i, a més, en què tinguin l’oportunitat de compartir les seves experiències i mostrar les seves emocions. “Es tractaria que els centres desnormalitzin conductes violentes, proveeixin els nois i noies d’un espai en què sentin protecció i els facilitin mecanismes per gestionar les emocions”, aclareix Alba Elvira, coordinadora del projecte.

Espais de seguretat per crear vincles de confiança

Els joves que han participat al projecte expressen tenir necessitat de comptar amb un espai de seguretat que els garanteixi protecció, i que els sigui possible crear-hi vincles de confiança i sinceritat entre joves i professionals del centre.

En aquest sentit doncs, des de la Fundació Surt, es destaca la necessitat que els joves tinguin moment per estar sols, descansar, relaxar-se, i sentir-se a casa, a la vegada que cal que notin que es preocupen per ells, i que poden comptar amb els professionals i la resta del grup. També demanen que els professionals tinguin coneixement de la seva història de vida, incloent les experiències negatives, i el seu estat de salut i comportament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article