El càncer de pulmó se situa com a principal causa de mort prematura entre les dones de Barcelona

La detecció precoç ha fet disminuir el càncer de mama i incrementa el de pulmó en dones que van començar a fumar fa 20 anys


El càncer de pulmó supera per primer cop el de mama com a principal causa de mort prematura entre les dones de Barcelona, segons dades del 2015. Aquesta és una de les principals conclusions de l'últim informe de salut de la ciutat elaborat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona, que dona dades majoritàriament del 2016, tot i que algunes són de fa dos anys.

Les campanyes informatives han permès una major detecció precoç del càncer de mama i això ha fet que la mortalitat hagi disminuït. En canvi, pel que fa al pulmó, s'estan desenvolupant ara els càncers de les dones que van començar a fumar fa vint anys. Amb tot, les principals causes de mortalitat prematura baixen o es mantenen estables. També disminueixen les diferències de l'esperança de vida segons la renda i l'indicador d'embarassos adolescents. L'Ajuntament posa l'alarma, sobretot, en l'exposició a gasos i partícules contaminants, que afecta la majoria de la població.

Les principals causes de mortalitat prematura (abans dels 70 anys) mostren una tendència decreixent o estable tant en homes com en dones, amb l'excepció de les lesions de trànsit en homes i el càncer de pulmó i ovari en dones. La tercera causa de mort en les dones és el suïcidi, i la quarta és el tumor de budell gros, encara que les dues es mantenen estables. El cinquè motiu és el càncer d'ovari, que creix entre el 2014 i el 2015.

Pel que fa als homes, segueix en primera posició el tumor de tràquea, bronquis i pulmó, però disminueix respecte al 2014. La segona posició són les malalties isquèmiques del cor, i en tercer lloc se situen els suïcidis. Les lesions de trànsit, quart motiu, pugen, però baixen les morts prematures per cirrosi i altres malalties de fetge.

Disminució d'embarassos adolescents

La taxa d'embarassos de joves entre 15 i 19 anys és de 19,1 per cada 1.000, segons dades del 2015. L'any anterior es va situar en 21,5 per cada 1.000. Nou Barris és el districte amb una taxa més elevada (29,2), seguit de Ciutat Vella (26,3). Tot i així, aquestes xifres han baixat moltíssim en aquests dos districtes respecte al 2008, i a tots en general excepte a un, a Gràcia. També ha baixat el nombre d'avortaments.

Sobre malalties de transmissió sexual, el 2016 es van detectar 310 casos de VIH (376 l’any 2015) i 35 casos de SIDA (68 l’any 2015). En altres infeccions s’observa una tendència creixent de la sífilis i la gonocòccia, mentre que és manté en limfogranuloma veneri. En total es van detectar 890 casos de sífilis, 996 de gonocòccia i 100 casos de limfogranuloma veneri. La major part dels afectats han estat homes joves que fan sexe amb homes. L’augment d’aquests indicadors s’atribueix en part a millores en el diagnòstic i també a l'obligatorietat des de fa poc de comunicar els casos detectats des dels laboratoris de microbiologia.

Condicions de vida i cobertura sanitària

El 9% de les llars viuen en una situació de pobresa material severa. Segons la classe social, la pobresa es concentra en les llars de classe no qualificada, on és del 27,4%, mentre que és de l’1,2% en les classes més benestants. Igualment, un 10,6% de les llars de Barcelona pateix pobresa energètica (un 23,4% entre les classes socials més desfavorides respecte a un 4,8% en les més benestants).

Quan es pregunta a la ciutadania per la seva salut percebuda, el 15,5% dels homes i el 22,6% de les dones declara una salut regular o dolenta. En les classes socials més desafavorides aquests percentatges arriben al 24,7% i al 41,7%, respectivament.

El 64,3% de la població barcelonina té cobertura sanitària exclusivament pública, però aquest percentatge és molt diferent entre els districtes, sent els dos més extrems Sarrià-Sant Gervasi (25,9%) i Nou Barris (83,4%).

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article