La incidència de la diabetis en les dones centra la commemoració del dia mundial de la malaltia

Prop de 600.000 persones pateixen l'afecció a Catalunya, el 8,1% de majors de 15 anys


Al voltant del 7% dels parts, dels 69.094 que hi va haver a Catalunya el 2016, els han tingut dones amb diabetis, ja sigui gestacional, tipus 2 o tipus 1. La planificació durant la gestació, per reduir els riscos, així com la detecció de la diabetis gestacional i l'aplicació de mesures d'autocura al costat d'un tractament oportú són idees clau per poder garantir un embaràs saludable, per la qual cosa el Dia Mundial de la Diabetis, aquest dimarts, s'ha fixat com a objectiu fer una campanya per conscienciar a les dones de la importància de la prevenció. Catalunya té 600.000 persones amb diabetis i segons l'Enquesta de Salut, la malaltia afecta al 8,1% de més de 15 anys, i va augmentant la incidència amb l'edat.

El lema 'Diabetis i dona, pel dret a un futur saludable' acompanya una jornada que es vol dedicar a la prevenció en les dones i reforçar la importància d'un accés equitatiu a l'atenció i educació per a les dones amb factors de risc o amb diabetis, ja sigui per augmentar la capacitat de prevenir-la o per aconseguir un control òptim de la malaltia i de les seves conseqüències. En aquest sentit, els oftalmòlegs recomanen a les dones embarassades una revisió ocular cada trimestre, per descartar pa presència d'una retinopatia diabètica durant un període qualificat d'alt risc.

Segons l'Institut de Microcirurgia Ocular (IMO) la RD és la complicació més habitual de la diabetis i la primera causa de ceguesa en edat laboral en el món desenvolupat. Des de l'IMO però, es recomana que la prevenció no s'ha de reduir únicament en l'etapa de l'embaràs, sinó que s'ha de mantenir en tota l'edat fèrtil de les dones, ja que la patologia pot aparèixer sense oferir símptomes.

Diagnosticar-la i controlar-la el més aviat possible fa que la incidència sigui menor, i es minimitzen les complicacions. Des de l'IMO també es recorda que la diabetis gestacional normalment desapareix després del part i que, en aquests casos, el risc d'una RG és molt improbable.

Segons la Federació Internacional de Diabetis, més de 199 milions de dones viuen amb diabetis al món, i les desigualtats sòcio-econòmiques exposen les dones als factors de risc principals per a la diabetis com són l'alimentació poc saludable i la manca d'activitat física. Es calcula que la diabetis cada any es cobra 2,1 milions de morts entre la població femenina.

600.000 catalans tenen diabetis

Es calcula que 600.000 persones pateixen diabetis a Catalunya. Segons les dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) del 2016, la diabetis afecta al 8,1% de la població de 15 i més anys (8% homes i 8,2% dones). La diabetis augmenta amb l’edat en tots dos sexes, passant de 1,5% de prevalença en el grup d’edat de 15 a 44 anys al 22,3% en la població de 65 i més anys.

La diabetis presenta un clar gradient social. Les persones amb nivell d’estudis primaris o sense estudis tenen més del doble de probabilitat de patir diabetis respecte la població amb estudis universitaris, tant en homes com en dones. Un 65% de les persones que declaren ser diabètiques són a més hipertenses. El 49,4% presenten excés de pes i un 13% són fumadores.

Campanya a les farmàcies de Barcelona

Coincidint amb el Dia Mundial de la Diabetis, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COMB), amb el suport de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), metges de família, infermers i l'Associació Catalana de Diabetis i l'Associació de Diabètics de Catalunya, han engegat una nova campanya de conscienciació que tindrà lloc els propers 15 dies a diferents oficines de farmàcia per tal de donar a conèixer als ciutadans el risc de desenvolupar diabetis i les eines de prevenció de què es disposen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article