Les entitats socials pressionaran les subministradores perquè assumeixin part del deute de la pobresa energètica

La Taula del Tercer Sector demana reunir-se amb tres companyies elèctriques coincidint amb l'aniversari de la mort de la dona a Reus


La Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats d'arreu de Catalunya, enviarà aquest dimarts una carta a les subministradores Iberdrola, Gas Natural i Endesa demanant una reunió per fer seguiment del compliment de la Llei 24/2015 de mesures d'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica -parcialment suspesa-, firmar els convenis per corresponsabilitzar-se de la pobresa energètica i fer una valoració del bo social que aquest octubre ha aprovat el govern espanyol i que s'aplicarà en funció de la renda.

La Taula reivindica el seu paper bàsic per atendre les famílies afectades, ja que assumeix les despeses derivades dels ajuts que es donen, inclosos altres àmbits com l'alimentació o la roba. Per aquest motiu la seva presidenta, Francina Alsina, ha subratllat que les subministradores haurien de contribuir en aquests ajuts, si es té en compte que només durant el 2016 els seus beneficis van sumar 5.463 milions d'euros.

Ho ha dit en una roda premsa coincidint amb el primer aniversari de la mort de la Rosa, una anciana de 81 anys que va morir a Reus arran d'un incendi causat per unes espelmes que tenia enceses perquè li havien tallat el subministrament d'electricitat.

La proposta de conveni amb les subministradores encara en suspensió

Tot i que fins ara, i gràcies a la pressió social perquè les subministradores se cenyissin a la Llei 24/2015, s’han aconseguit aturar milers de talls a famílies vulnerables, moltes d’aquestes continuen tenint problemes per pagar les seves factures i van acumulant deutes mes rere mes. La qüestió dels deutes s’havia de solucionar, tal com estableix la llei, amb la signatura de convenis entre l’Administració i aquestes empreses. El mes de gener la Generalitat, juntament amb l’Ajuntament de Barcelona, les quatre Diputacions, la Federació i Associació de Municipis i l’Àrea Metropolitana de Barcelona van fer front comú amb una proposta de conveni.

L’Aliança Contra la Pobresa Energètica va criticar en el seu moment que el conveni no era prou ambiciós perquè reclamava només el 50% a les empreses i consideraven que aquestes havien d’assumir el 100% del deute. Malgrat tot, cap companyia elèctrica ni de gas s’ha avingut a signar-lo.

Manca d'indicadors, una de les reclamacions de la Taula

La Taula del Tercer Sector ha lamentat que es tinguin pocs indicadors per mesurar la pobresa a Catalunya i ha comentat que sovint les famílies prioritzen l'habitatge i renuncien a altres necessitats bàsiques com ara l'alimentació o l'educació. Dades de l'IDESCAT constaten que l'any 2016 el 8,7% de les persones no podia mantenir casa seva en una temperatura adequada.

Diferents factors propicien la cronificació de la pobresa com ara el baix nivell d'ingressos de la població, el cost de l'energia i el cost de l'habitatge. En aquest sentit, la Taula del Tercer Sector ha celebrat l'aplicació de la renda garantida com un "primer pas" per garantir uns ingressos mínims a les famílies i que suposa l'inici d'un canvi de model de protecció social que deixa de banda les línies d'ajut i dona autonomia a la persona. Tanmateix, membres de la Taula han ressaltat que l'actual situació d'inestabilitat política ho deixa tot en "stand by" i que "caldrà veure què passa el 21 de desembre".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article