La Creu Roja atén un 80% més de refugiats i alerta de la cronificació de la pobresa

L’entitat, que ha presentat aquest dijous la memòria anual de la seva activitat, reclama als ajuntaments i a la ciutadania més implicació


L'atenció a persones refugiades per part de Creu Roja Catalunya s'incrementarà aquest 2017 més d'un 80% respecte a l'any passat segons les estimacions que fa l'entitat, que reclama als ajuntaments i a la ciutadania en general més implicació per aconseguir la seva integració efectiva.

El seu coordinador, Enric Morist, ha argumentat que "cal passar del 'benvinguts' a concretar", i ha subratllat que l'habitatge i la feina són els grans problemes en aquest sentit. Creu Roja Catalunya ha presentat aquest dijous la memòria de la seva activitat el 2016, incloent també dades dels primers tres trimestres del 2017.

Tot i que quantitativament no són el principal grup d'atenció, els refugiats atesos per Creu Roja Catalunya l'any 2016 van ser 1.691, però aquesta xifra ha crescut més d'un 80% només fins al mes d'octubre d'enguany, superant ja els 3.000. En correspondència, les persones migrades han baixat, perquè molts ja són sol·licitants d'asil.

La Creu Roja ha augmentat el nombre de places d'acollida fins a les 258 per semestre a Catalunya, però Morist ha advertit que cal posar la banya en la integració, la segona fase després de l'arribada dels refugiats. Ha explicat que cada sis mesos es buiden els centres i es tornen a omplir, però els que surten necessiten també ajuda.

Alerta d’una cronificació de la pobresa

De les 496.714 persones ateses per Creu Roja Catalunya el 2016, la meitat ho van ser per pobresa, 252.871. En els primers tres trimestres se superaven per poc les 230.000 persones. Ara bé, tot i que la tendència sigui la reducció, Morist ha alertat que l'ajuda ha de ser més intensa, perquè el 40% està en aquesta situació des de fa més de dos anys i, per tant, es cronifica.

En aquest sentit, ha reclamat a les administracions que incentivin la contractació de majors de 55 anys i de joves, més enllà dels plans d'ocupació, que tenen una durada concreta. Cal un sistema normalitzat de contractació d'aquests col·lectius, ha defensat, per evitar que es converteixin en dependents de les ajudes i cada cop siguin menys visibles, amb l'impacte psicològic que això comporta també. Tanmateix, la Creu Roja ha alertat que hi ha una cronificació intensa especialment en famílies monoparentals de dones amb fills a càrrec.

Augmenten les agressions a dones que han denunciat un maltractament

Una altra dada que preocupa a la Creu Roja és la que té a veure amb les dones maltractades. L'entitat té un programa de teleassistència mòbil per a les víctimes de violència de gènere que ja tenen una ordre d'allunyament. El nombre creix, de 2.615 el 2016 a 2.728 en el que va d'any. Ara bé, l'alarma arriba perquè s'ha percebut un increment del nombre d'agressions a aquestes dones que ja han denunciat.

Crida a sumar més voluntaris

Fa un parell d'anys que l'entitat està registrant una davallada del nombre de funcionaris, ja que n'ha perdut un miler en dos anys. És per això que Creu Roja fa una crida per incrementar el nombre de voluntaris de l'entitat i garantir, així, el desenvolupament de tots els programes. "Si no hi ha voluntaris desapareixem. No treballem només donant ajuda, hi ha una gran tasca d'acompanyament, i això requereix de voluntaris", ha explicat el coordinador.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article