El Síndic afirma que la gestió del bo social de l'electricitat és “confusa i complexa”

L'ens investiga si el Reial Decret que el regula vulnera els drets de les persones


El Síndic de Greuges ha afirmat que el procediment per gestionar el bo social de l'electricitat és “confús i complex”. És una de les constatacions que es desprèn de l'actuació que ha iniciat d'ofici per analitzar i valorar l'efectivitat del Reial Decret que el regula, en vigor des del 8 d'octubre del 2017, per investigar si vulnera els drets de les persones.

El Síndic considera que a banda d'aquest procediment “confús i complex”, la dificultat s'agreuja pel fet que l'han d'impulsar persones vulnerables i que implica administracions i empreses de diversos nivells i competències. A més, el fet que els serveis socials siguin competència municipal, i la diversitat de criteris i recursos dels ajuntaments a l'hora de definir els casos vulnerables “poden generar una situació de desigualtat que cal analitzar”.

A parer del Síndic, un exemple d'aquesta complexitat és l'excés de documentació requerida per presentar la sol·licitud del bo social. Tampoc en facilita la gestió, afirma, la necessitat d'haver-lo de renovar cada dos anys o el període transitori de sis mesos que tenen les persones consumidores que ja disposaven del bo social per acreditar la nova condició de persona consumidora vulnerable. El Síndic estudiarà també el requisit de consentiment exprés dels adolescents majors de 14 anys des de la perspectiva dels seus drets.

En relació a la unitat familiar, el Síndic també ha posat en evidència que el Reial Decret “omet qualsevol esment” del cas de les famílies monoparentals. En aquest sentit, demanarà informació sobre la possibilitat d'equiparar aquest tipus d'agrupacions amb les famílies nombroses en termes de risc de pobresa i de la consideració de consumidors vulnerables. El Síndic recorda que, com ja ha manifestat en diverses resolucions, ambdues tipologies de família “comparteixen una prevalença de pobresa superior a la resta”.

Pel que fa a la protecció de dades, s'ha detectat que alguns dels supòsits que donen dret al bo impliquen aportar informació sobre aspectes “singularment delicats” per a les persones sol·licitants, com ara la condició de víctima de violència de gènere o de terrorisme. El Síndic vol analitzar si el sistema d'acreditació d'aquestes circumstàncies preserva adequadament la confidencialitat d'aquestes dades i, molt singularment, el paper de les empreses subministradores i comercialitzadores en l'accés i la comunicació d'aquesta informació personal.

Un altre aspecte en què vol aprofundir és el de la linealitat quant als trams màxims de consum permesos per poder gaudir del bo. Caldria tenir en compte, segons el Síndic, la diversitat climatològica existent a l'Estat espanyol. A banda de la zona geogràfica, l'increment del consum està directament vinculat als canvis estacionals.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article