Més del 40% d’afectats per càncer de pulmó són fumadors i creix la incidència entre les dones

Aquest divendres és el Dia Mundial del Càncer de Pulmó, la patologia que registra més morts anuals


Fumar segueix sent la primera causa del càncer de pulmó. En concret, un 41% de les persones diagnosticades amb aquesta patologia són fumadores i un 44% són exfumadors.  A més, a Catalunya augmenta la incidència del càncer de pulmó en dones que se situa al 20,6%. Amb tot, la incidència en homes segueix sent majoritària amb el 79,4%.

Una incidència que supera, per primer cop, tal com va publicat el Social.cat, el càncer de mama com a principal causa de mort prematura entre les dones de Barcelona, segons l'últim informe de salut elaborat per l'Agència de Salut Pública de Barcelona, que dona dades majoritàriament del 2016.

Coincidint amb el Dia Mundial del Càncer de Pulmó, que se celebra el 17 de novembre, el Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) ha presentat el Registre de Tumors Toràcics (RTT), en el marc del seu 12è Congrés Internacional a Barcelona. Es tracta del primer que és realitza a Espanya d'aquesta malaltia i que inclou a més de 2.000 pacients de 53 centris hospitalaris.

Catalunya, protagonista del primer registre estatal de càncer de pulmó

El president del GECP, Mariano Provencio, ha dibuixat aquesta radiografia que recull informació tant sociodemogràfica com clínica, molecular, genètica i de resultat del tractament. “Fins avui no existia una base de dades oficial i unificada d'aquest tipus de tumors, sinó més aviat prospectives aproximatives. La cobertura poblacional dels Registres de Càncer a Espanya era limitada. Ara podem saber més sobre la malaltia, tant a nivell epidemiològic com a terapèutic, la qual cosa ens permetrà detectar necessitats i seguir avançant en la individualització dels tractaments”, ha afirmat Provencio.

Catalunya registra un 20,4% de participació en aquest nou mapa, on consta que l'increment de dones que pateixen càncer de pulmó es fa especialment notòria entre el grup de 60 a 69 anys, amb un 38,1% dels casos. A més, quasi la meitat dels malalts, en concret, un 49,8% dels casos, tenen accés a la innovació en el tractament per càncer de pulmó, a través de les anàlisis moleculars.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article