Els avis són els que més es fan càrrec dels infants en situació de desemparament familiar

Un estudi d'Intress indica que el 73,5% dels acolliments en família extensa a Catalunya estan formats per avis, seguits a distància pels oncles, en un 18% dels casos


A Catalunya 6.955 infants i adolescents viuen en alguna mesura de protecció i el 54% d'aquests estan acollits per una família. En total, 2.427 d’aquests infants i adolescents es troben en acolliment amb família extensa, i es tracta de la mesura de protecció de la infància més important i utilitzada, segons destaca l'informe ‘Acolliments en família extensa a Catalunya i a Mallorca’, que ha publicat aquest dimarts l’Institut de Treball Social i de Serveis Socials (Intress) en què recull les últimes dades i reflexions sobre el treball de l’entitat en l’àmbit de l’acolliment familiar.

En aquest sentit, l'estudi revela que els acolliments en família extensa a Catalunya estan majoritàriament formats per avis (73,5%), seguits a distància pels oncles (18%) i sempre amb una majoria de família materna (63%). El perfil dels acollidors predomina les dones i la mitjana d’edat és de 56,72 anys.

L’acolliment en família extensa és aquell on hi ha una relació de parentiu per consanguinitat o afinitat indirecta entre l’infant o l’adolescent i la persona acollidora.

En el marc del Dia Mundial dels Drets de la Infància, que se celebra el dia 20 de novembre, Intress considera imprescindible reflexionar sobre l’estat de la qüestió de l’acolliment en família extensa, com també la importància dels seus serveis per realitzar un diagnòstic més concret de les demandes tant de la família com de l’infant o jove acollit.

Per això, des de l’any 2010 Intress aposta de forma directa per l’acolliment en família extensa a Catalunya i les Baleras treballant per donar suport als infants, adolescents i les seves famílies acollidores. En aquest sentit, el programa ACOFAM serveix de suport per als menors amb mesura d'acolliment familiar permanent en família extensa dependents de l'IMAS, del Consell de Mallorca. El programa s'adreça a nens i nenes de 0 a 18 anys en situació de desemparament.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article