La pobresa que pateix Barcelona es desplaça ja cap a la primera corona metropolitana

La meitat de les famílies metropolitanes que viuen de lloguer destinen més del 40% dels ingressos als costos associats amb l'habitatge


Tot i que la reactivació econòmica i la creació d'ocupació s'ha traduït en la millora d'alguns indicadors específics de desigualtat i pobresa, a l'Àrea Metropolitana de Barcelona el 18,4% de la població presenta encara un risc elevat de pobresa i un 5% es troba en una situació de vulnerabilitat social severa. Així ho indica la darrera Enquesta de condicions de vida 2016 elaborada per l'AMB.

L'estudi, a més, constata que la pobresa s'està desplaçant de la ciutat de Barcelona a la primera corona metropolitana. Així, mentre que en anteriors estudis les diferències no eren significatives, l'any passat la taxa de la capital catalana (15,4%) va ser gairebé sis punt inferior a la del seu entorn (21,3%). L'enquesta demostra també el creixent impacte dels costos de l'habitatge sobre les famílies, especialment les que viuen de lloguer. La meitat d'aquestes, el 51,7%, destinen més del 40% dels seus ingressos a costos associats amb l'habitatge.

Durant l'acte de presentació de l'enquesta, Janet Sanz, vicepresidenta de l'Àrea de Planificació estratègica de l'AMB, ha destacat que els resultats demostren una reducció de la desigualtat d'ingressos a l'àrea metropolitana respecte el 2011 gràcies a la recuperació econòmica i la creació d'ocupació. Amb tot, ha alertat que encara queda molta feina a fer tenint en compte que el 18,4% de la població està en risc de pobresa, el 14,6% de privació material, el 21% en risc d'exclusió i el 5%, més de 150.000 persones, en risc de vulnerabilitat social severa.

Els joves, la gent gran i les famílies migrades, els col·lectius més afectats

Per col·lectius socials, el risc de pobresa és més elevat entre els joves, la gent gran, els immigrants i la gent amb menys formació. Pel que fa a la distribució geogràfica, l'enquesta constata que, a diferència del què passava el 2011, el risc de pobresa és més elevat a la primera corona metropolitana que no pas a la ciutat.

Entre els factors que expliquen aquesta tendència hi ha el fet que la renda per llar i per persona a Barcelona és superior a la resta del territori, que concentra el major nombre de llars amb més d'una persona treballant i que el nivell de formació acadèmica és també superior.

Segons el responsable de l'estudi, Sergio Porcel, les dades del 2016 constaten que malgrat una certa recuperació econòmica, les famílies de l'àrea metropolitana continuen tenint problemes per arribar a final de mes, concretament el 28,6%, un 2,5% més que cinc anys enrere. Les carències materials més esteses són no poder fer front a despeses imprevistes (35,3%), no poder anar de vacances un mínim d'un cop a l'any (31,9%) o haver tingut endarreriments en el pagament de rebuts de l'habitatge o de compres ajornades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article