Ajuntament i Generalitat admeten que arriben a Catalunya infants no acompanyats que altres comunitats es neguen a tutelar

Segons les administracions, els menors d'edat asseguren que “professionals d'altres centres els compren bitllets de transport públic”


L'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat denuncien per primer cop la manca de control sobre la circulació dins l'Estat dels menors estrangers no acompanyats, els anomenats MENA, i asseguren que “molts menors” els diuen que per arribar a Catalunya professionals d'altres centres els han “comprat” un bitllet de transport públic.

Per aquest motiu, les administracions han demanat al govern espanyol que vetlli per garantir l'equilibri territorial en l'acollida dels menors estrangers que arriben de manera irregular a l'Estat. En una carta signada per la tinent d'alcaldia de Serveis Socials de Barcelona, Laia Ortiz, les administracions catalanes asseguren que l'arribada “massiva” a Catalunya d'aquests menors està “tensionant” el sistema de protecció dels infants.

L'escrit, fet en nom de la Direcció General d'Atenció la infància i l'Adolescència, el Consorci de Serveis Socials de Barcelona i el mateix Ajuntament, proposa a l'administració estatal un conjunt de mesures excepcionals per “garantir una atenció adequada” dels menors i l'allargament de les mesures de protecció fins els 21 anys.

En aquest sentit, recorden que molts d'aquests menors arriben a una "edat molt propera als 18 anys" i això “no permet fer el procés de documentació per a la seva regularització i acompanyament socioeducatiu per a la seva inserció”. Molts, asseguren, queden “abocats a la irregularitat administrativa”.

Diàleg europeu i amb els països d'origen

Les administracions catalanes proposen abordar l'arribada de menors d'edat no acompanyats des d'una òptica europea i des dels països d'origen. Asseguren que sovint les migracions voluntàries es fan sota “expectatives totalment desajustades” i és per això que es reclama obrir línies de diàleg amb el nord d'Àfrica i el Marroc, d'on arriben un 70% dels infants nouvinguts.

També es reclama dotar de recursos l'abordatge psicosocial dels menors per donar suport al sistema de protecció ja establert per aquests casos. En la carta es recorda que la majoria d'aquests infants pateixen “estrès” provocat per la “dura trajectòria migratòria”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article