L'Aliança contra la Pobresa Energètica denuncia que Endesa no deixa tramitar el bo social

L'entitat ha alertat ja que el 43% de les famílies vulnerables de Barcelona no poden accedir a l'ajut impulsat pel govern espanyol


L'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) denuncia que Endesa no deixa tramitar el bo social i inicia accions directes per exigir-ho. Aquest dijous una trentena de famílies es van apropar a la seu de la companyia per sol·licitar l'ajut i aquest divendres continuen a municipis com Terrassa, on han aconseguit tramitar-lo finalment.

A l'octubre, el govern espanyol va aprovar el nou bo social que preveu descomptes d'entre el 25% i el 40% en la factura de la llum i va donar un termini de sis mesos per renovar-lo, període que expira l’abril del 2018. Tanmateix, tal com va publicar el Social.cat, l'APE considera que la mesura “torna a quedar-se curta i deixa moltíssima gent fora”. De fet, la setmana passada, l'Ajuntament de Barcelona denunciava que el 43% de les famílies que atenen no poden accedir-hi.

Els problemes no són només que el tràmit burocràtic és massa enrevessat, sinó que els barems de renda són “molt baixos”, motiu pel qual moltes famílies no s'hi poden acollir, i els límits que es posen “no tenen en compte les característiques de la llar i que la protecció contra els talls que regula és gairebé inexistent”, tal com denuncia l'APE. A més, expliquen, trasllada la responsabilitat a l’Administració enlloc de fer-ho a les empreses elèctriques.

A més, tal com argumenta la plataforma, només es pot sol·licitar el bo social si es té contractat el subministrament a les cinc grans elèctriques, fet que fomenta, segons l'APE, “l'oligopoli”. Així mateix, l'ajut s'ha de renovar cada dos anys i requereix massa documentació.

Accions per exigir l'accés a l'ajut

Malgrat tot, l'APE considera “ningú pot quedar sense accés”. Per això, han elaborat una infografia informativa i volen obligar a companyies com Endesa a tramitar a les seves oficines el nou ajut, tal com exigeix la llei. “És una vergonya que Endesa, la comercialitzadora amb més clients a Catalunya, negui el dret d’accés a l’única mesura que preveu l’Estat espanyol per reduir una mica la factura de la llum. Amb aquesta actitud Endesa demostra que no té cap interès en que les persones més vulnerables tinguin accés a aquest dret”, denuncien en un comunicat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article