Un estudi demostra que els dies de més contaminació hi ha més atacs de cor greus

Si es reduís la pol·lució a Barcelona baixarien un 7,6% les morts en les primeres 24 hores dels infarts més greus


És la primera vegada que un estudi demostra que els dies de contaminació a l'Àrea Metropolitana de Barcelona es produeixen més infarts. Els científics de la Vall d'Hebron que lideren la investigació també han aconseguit demostrar que, quan hi ha més pol·lució, hi ha més probabilitats de patir complicacions associades a un atac de cor, com la fibril·lació ventricular, i que la mortalitat per infart creix exponencialment.

“Per què una persona té un infart un dia i no pas un altre? La ciència ha estudiat de forma exhaustiva el paper que juguen els factors de risc com la hipertensió o el colesterol en les malalties cardiovasculars. Però, en el cas dels atacs de cor, causats per un coàgul que bloqueja una de les artèries coronàries, quin és el gallet que provoca que un dia en concret es formi un coàgul que taponi l’artèria?”, aquesta és la pregunta que es van fer els experts quan van iniciar la seva recerca. 

Ara, la investigació dona els primers resultats. “Els resultats indiquen que la contaminació causa un augment d’infarts de miocardi, sobretot dels infarts amb una obstrucció total de l’artèria coronària, que són els més greus. Així mateix, els infarts d’aquest tipus que es produeixen els dies de més pol·lució presenten un major índex de mortalitat, sobretot en les primeres 24 hores després de l’atac, i un major índex de fibril·lació ventricular, un tipus d’arítmia letal”, ha explicat el cardiòleg Jordi Bañeras.

El PM 2,5, la substància directament relacionada amb els infarts

Per realitzar l'estudi, els investigadors van analitzar substàncies contaminants que estan presents en l'aire de Barcelona, com són el PM 10, el PM 2,5, l'òxid nítric o el plom. D'aquesta manera van determinar que la substància que més directament relacionada estava amb els atacs de cor era el PM 2,5, que emeten sobretot els tubs d'escapament dels motors dièsel dels cotxes.

“Això demostra que si hi hagués polítiques mediambientals fermes tindrien un impacte molt positiu en la salut del cor de la ciutadania”, ha assenyalat Bañeras. De fet, entre els anys 2010 i 2011, la concentració mitjana de PM 2,5 a l'Àrea Metropolitana era de 20,1 µg/m3, una xifra que actualment no ha variat massa.

“Si es reduís a 10 µg/m3, es podrien evitar almenys un 7,67% de les morts que es produeixen en les primeres 24 hores d’infart amb obstrucció total de l'artèria coronària, el que suposaria com a mínim una reducció de cinc morts a l’any. Aquesta xifra, però, podria ser superior, ja que a l’estudi no s’han tingut en compte les defuncions per infart de miocardi abans que els pacients puguin ser atesos”, assenyala el doctor.

Per realitzar l’estudi, els experts van fer servir les dades del registre Codi IAM (Codi d’Infart de Miocardi), que recull dades dels pacients que pateixen un atac de cor a Catalunya. En concret, van incloure al treball les dades de pacients que van patir un infart entre gener de 2010 i desembre de 2011. Així mateix, van creuar aquestes dades amb els registres meteorològics i de contaminació atmosfèrica proporcionats pel Servei Meteorològic i el Servei de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya durant aquest mateix període de temps.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article