Una de cada tres infermeres té risc de patir problemes de salut mental

Les jornades llargues, els horaris poc convencionals i les càrregues elevades de treball són alguns dels possibles desencadenants


Un estudi del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya conclou que les condicions de treball del col·lectiu, amb jornades molt llargues, horaris poc convencionals o càrregues elevades de feina, augmenten considerablement els riscos psicosocials dels professionals, sobretot en el cas dels infermers i infermeres que treballen a l'hospital, on tenen més feina i participen menys de les decisions dels centres.

Així, l'estudi demostra que els infermers tenen un 35,6% més de risc de patir problemes de salut mental com ara la depressió, l'angoixa i l'ansietat, molt per sobre d'altres professionals de la salut, del 18% al 20%, o de la població general que es fixa en un 9,7%.

Un de cada tres infermers assegura que dorm menys de 6 hores al dia, i una proporció simular creu que pateix “precarietat laboral”, que genera tensió i frustració que causa el poc control del propi treball, la poca participació en les decisions comunes i el poc suport de l'equip de treball i dels superiors.

De fet, també una de cada tres infermeres considera que la seva situació laboral és insegura, sobretot les menors de 40 anys que treballen majoritàriament amb contractes d'interinitat o temporalitat. A més, un 33,7% realitza jornades sense horari fix, per torns de dia, nit o caps de setmanes, és a dir, un tipus de jornada difícilment compatible amb la conciliació familiar i social.

A aquesta situació laboral, l'estudi li suma la baixada de sous que ha afectat el 83% del conjunt, sobretot els professionals que treballen en el sector públic o concertat, i que treballen en un centre d'atenció primària, on s'ha arribat a perdre fins el 41,4% del sou.

Per la degana del Consell de Col·legis d'Infermeres i Infermers de Catalunya, Núria Cuxart, l'informe confirma el que ja intuïen i considera que “la sensació de cert maltractament del col·lectiu” està molt present entre els professionals i té un impacte directe a la seva salut. Per això, demana als centres de treball, mesures per revertir aquesta situació que afecta precisament als professionals que tenen cura dels ciutadans.

Segons Miquel Vilardell, president de la Fundació Galatea, que ha participat en l'estudi, els resultats han d'ajudar a dissenyar intervencions tan preventives com assistencials que millorin el benestar dels professionals que revertirà sobre els ciutadans que atenen.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article