Engeguen un projecte d’envelliment actiu per atendre gent gran amb intel·ligència límit

L’associació acidH prepara un programa perquè les persones afectades no hagin d’anar a llars d’avis convencionals


Amb l'objectiu de visibilitzar la intel·ligència límit (IL) i millorar l'atenció a les persones que la pateixen, sobretot en la vellesa, l’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà (acidH) ha desenvolupat un programa d'acompanyament per atendre la gent gran amb aquesta discapacitat i millorar les seves habilitats.

El pla d’envelliment actiu vol evitar que, quan els avis i les àvies amb IL ja tenen una edat avançada, no hagin de ser ingressades en llars convencionals amb persones que no tenen cap discapacitat. “Les persones amb intel·ligència límit tenen un procés d’envelliment més ràpid que la resta i no se senten còmodes en una residència amb altres persones que en alguns casos poden tenir una edat molt superior i tenen necessitats molt diferents”, argumenten des de l'entitat.

Per això, el programa permetrà aquestes persones viure en els seus pisos de tota la vida, però en un règim de “llar residència”. Això vol dir que l'habitatge es considerarà un pis tutelat i els avis o les àvies atesos no tindran la clau per entrar-hi i hi haurà horaris de tancament i d'obertura. Aquest canvi anirà acompanyat d’un pla d’activitats específicament pensades perquè aquestes persones no perdin capacitats ni habilitats i se sentin realitzades, com tai-txí, pintura o manualitats.

Un 2% de la població té Intel·ligència Límit

Es calcula que al voltant del 2% de la població a Catalunya està afectada per intel·ligència límit, però tot i aquesta xifra un dels grans problemes és la invisibilització del col·lectiu i el desconeixement sobre què és la IL. Les persones amb IL són aquelles les seves capacitats intel·lectuals de les quals es troben just per sota del que es considera normal segons l'OMS, i afecta totes les etapes de la vida.

Això implica que tenen dèficits en la comunicació, la cura personal, la vida domèstica, habilitats socials i interpersonals, la utilització de recursos comunitaris, l'autocontrol, les habilitats acadèmiques, el treball, l'oci, la salut i la seguretat. “Aquests dèficits fan que siguin especialment vulnerables, amb dificultats personals, socials, educatives i laborals per a enfrontar-se a les exigències de l’entorn”, detallen des d'acidH, que atén actualment 600 usuaris i usuàries.

Tot i que l'entitat atén persones de totes les edats, la gent gran és el col·lectiu que queda més desprotegit per les ajudes. Per això, una línia de treball que es planteja l'associació és millorar la detecció de les persones amb IL. Amb aquest objectiu, vol millorar la formació sobre la IL dels professionals de l'educació i de la sanitat amb xerrades i trobades.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article