Carme Forcadell: “Fins que no acabem amb la violència masclista no serem una societat democràtica avançada”

El Parlament celebra l'acte institucional amb motiu del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones


El Parlament ha celebrat aquest dimarts l'acte institucional amb motiu del Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència contra les Dones, que es commemora el 25 de novembre. L'acte, presidit per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i moderat per la periodista Magda Gregori, s'ha centrat especialment en el masclisme entre els joves i a les xarxes socials, i hi han intervingut Núria Vergés, investigadora del Departament de Sociologia i Anàlisi de les Organitzacions de la Universitat de Barcelona, Míriam Alemán, membre de l'Associació Candela per a la Investigació i l'Acció Comunitària, i diversos joves.

La presidenta ha recordat que els tres primers trimestres del 2017 vuit dones han mort a Catalunya víctimes de la violència masclista i que 9.877 han presentat una denúncia per aquest motiu, unes xifres “esgarrifoses” i, ha remarcat, superiors a les de l'any passat. Així mateix, ha argumentat que per combatre aquesta xacra cal un “canvi cultural” i “assenyalar” les actituds masclistes.

“Continuarem treballant per la igualtat entre dones i homes, combatrem el masclisme a tot arreu”, ha assegurat Forcadell. I ha afegit: “I acabarem guanyant, perquè no pararem fins a aconseguir-ho.” En aquest sentit, ha afirmat que “no serem una societat democràtica avançada fins que no acabem amb la violència masclista.”

Vergés ha explicat que les “violències online comporten greus conseqüències”, amb l'afegit que “es poden exercir de forma anònima i de manera extensiva”, i són “sistèmiques i persistents”. Així mateix, ha posat de relleu la manca de dades per fer front a aquesta xacra i ha argumentat que “cal que la lluita contra les violències masclistes esdevingui una qüestió d'estat.”

Alemán ha instat als assistents a fer un exercici d’empatia i “deixar de responsabilitzar els joves per certs valors”. “El què no ens agrada dels valors dels joves no ens agrada dels valors dels adults”, ha advertit. També ha remarcat que la falta de referents i la invisibilització de les dones afecten amb força els joves, i ha afegit que “ser una noia de 15 anys avui no és gens fàcil”. Alemán ha apel·lat a la societat i també a les administracions públiques perquè segueixin tenint un compromís polític per aquesta causa.

Pla general de l'acte institucional al Parlament contra la violència masclista. | Parlament de Catalunya

A l'acte també hi han intervingut tres joves, Jordina Rodríguez, Helena Savall i Roc Bernadí, que han exposat la seva visió del masclisme. Durant les seves intervencions, les noies han parlat de la “cosificació” dels seus cossos, sobretot a través de xarxes socials com Instagram. Han deixat clar que elles “seguiran lluitant” perquè això no passi, i també han instat als assistents a sumar-se a la lluita. El Roc, en canvi, ha explicat el seu parer sobre el paper que han de tenir els homes per eradicar aquesta xacra, i ha assenyalat que és “una lluita compartida” en la que els homes han de fer autocrítica. A partir d’aquí, cal “detectar agressions, assenyalar-les i denunciar-les”, ha sentenciat.

També han assistit a l’acte la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Núria Balada; la directora general d'Igualtat, Mireia Mata; diversos membres de la Diputació Permanent i altres diputats de l'onzena legislatura, i membres del cos consular i d'altres institucions i entitats.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article