Neix Social Lab, la primera jornada del Social.cat que donarà eines a les entitats per comunicar la seva tasca

L’edició d’enguany porta per títol ‘Social Lab: Comunicar per existir’ i se celebrarà aquest divendres, 1 de desembre, al Palau Macaya de Barcelona amb les inscripcions exhaurides


Aquest divendres, 1 de desembre, el Palau Macaya de l’Obra Social “La Caixa” acollirà la primera edició de la jornada ‘Social Lab: Comunicar per existir’, organitzada pel mitjà digital del tercer sector Social.cat. ‘Social Lab’ neix amb l’objectiu de donar eines i recursos a les entitats socials per ajudar-les a transmetre la seva tasca i ho farà amb un programa on la innovació en els continguts jugarà un paper important.

La jornada arrencarà amb la inauguració a càrrec del secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies; del director general de Mitjans de Comunicació, Jordi del Río, i de l’editor de Social.cat, Joan Camp. A partir d’aquí, Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector; Sònia Fuertes, presidenta d'Entitats Catalanes d’Acció Social; i Joan Segarra, president de La Confederació, en nom de tres de les principals federacions aglutinadores de l'acció social a Catalunya, debatran sobre les necessitats comunicatives de les entitats. La periodista Ruth Gumbau moderarà la conferència, en què els tres ponents intentaran resoldre si els temes socials interessen a la ciutadania i si els mitjans prioritzen aquestes informacions.

Després, s'ha organitzat un diàleg obert amb periodistes, en què les entitats els podran preguntar de quina manera podrien comunicar millor la seva tasca perquè els mitjans se'n facin ressò. En aquesta xerrada hi participaran Albert Segura, director i presentador del programa Solidaris de Catalunya Ràdio; Teresa Dalmau, sotscap de societat de TV3; Elisenda Rosanas, redactora de societat de l’Agència Catalana de Notícies; i Sònia Pau, periodista d'El Punt Avui.

Quatre tallers que s'imparteixen de forma simultània

A mig matí, un cop els participants hagin fet una pausa, amb esmorzar a càrrec de la Fundació Futur, s'impartiran quatre tallers de forma simultània que, mitjançant un format atractiu, donaran consells pràctics per millorar les estratègies de comunicació de les entitats.

Un d'ells, a càrrec d'Anna Aurich, directora de l'agència de comunicació Cosmica, donarà deu idees per comunicar amb poc pressupost. Un altre, a càrrec del periodista i professor de la UAB David Vidal, se centrarà en ajudar a crear històries que connectin amb la ciutadania.

La comunicació audiovisual juga un paper imprescindible en la nostra societat i, per aquest motiu, Sònia Ros, de la productora Quepo, estarà al capdavant d'un altre dels tallers. I, finalment, Marta Pulgar Padia, de la Fundació Arrels, impartirà un sobre xarxes socials.

Impulsar l'ètica en l'acció social

La jornada es tancarà amb una conferència magistral sobre filosofia i activisme, en què la reconeguda filòsofa Victòria Camps, que té més d'una desena de llibres publicats, el darrer Elogio de la duda (Arpa Editores, 2016), reflexionarà sobre com impulsar l'ètica en l'acció social i com construir ponts amb la ciutadania. En la conferència també hi participarà la periodista Marina Force, que aterrarà els conceptes desenvolupats per la filòsofa al dia a dia de les entitats.

Èxit en les inscripcions

Les inscripcions per a la jornada es van exhaurir en pocs dies quelcom que demostra la necessitat de facilitar eines de comunicació a les entitats del tercer sector. Davant l’allau de peticions, Social.cat va obrir-ne de noves, incrementant lleugerament la capacitat inicialment prevista dels tallers.

El per què d’una jornada sobre comunicació

L’experiència del Social.cat, que desenvolupa des de fa anys una tasca ingent com a altaveu de l’acció social al territori, ha detectat que el sector està atomitzat en milers d’entitats. Les més grans acostumen a tenir els recursos, el personal i les eines per engegar grans campanyes de comunicació, mentre que la majoria, més petites, i malgrat la feina que fan a favor del progrés de la nostra societat, sovint tenen problemes per comunicar el seu valor a la ciutadania. Per una banda, manquen recursos i, per l’altra, manca diàleg i espais oberts al coneixement, no només entre entitats, sinó amb les administracions i la ciutadania en general. La jornada ‘Social Lab: Comunicar per existir’ vol ajudar a trobar solucions.

Més informació:

[email protected]

93 159 73 15

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article