Les entitats per la lluita contra la sida reclamen un pacte social per superar la discriminació

El Comitè 1r de Desembre denuncia que l'estigma del col·lectiu és "elevadíssim" i alerta que el 50% de portadors del virus estan a l'atur


La plataforma d'entitats que treballen per a la lluita contra la sida, el Comitè 1r de Desembre, ha denunciat aquest dijous i divendres que l'estigma i la discriminació que pateixen les persones portadores del virus encara és "elevadíssim" i que una mostra n'és el fet que la meitat d'aquests afectats estan a l'atur.

Per fer-hi front, el president del Comitè 1r de Desembre, considera que és imprescindible tirar endavant un pacte social que impulsi mesures per superar aquesta situació i denuncia que s'hagi fet un "desplegament bastant reduït" del pla nacional, deixant per impulsar la vessant més social dels acords. El seu portaveu, Alberto Capitán creu que la vessant sanitària és un "factor d'èxit", però que manca reconèixer que el problema actual rau en la discriminació.

En l'acte d'inici del Dia Mundial per la lluita contra la Sida, que es commemora cada 1 de desembre, Capitán ha celebrat que cada vegada hi hagi més tractaments, més eficaços que hagin permès reduir significativament la mortalitat d'aquesta malalta, però ha alertat que cal reconèixer que hi ha un problema i que les situacions de discriminació que pateix el col·lectiu de persones infectades amb el VIH afecten la seva vida quotidiana. Per Capitán, es poden implementar mesures per evitar-ho, i fixa en la informació el puntal per poder transmetre el "missatge adequat'" del que suposa la infecció per VIH actualment. 

En aquest sentit, també s'ha manifestat el secretari de Salut Pública, Joan Guix, que admet la possibilitat de implicar tots els departaments per a la lluita contra l'estigma com a mesura per millorar també, la salut de les persones afectades, i creu que el que s'ha de fer sobretot és "explicar, informar, parlar". 

A l'espera dels estudis sobre la PreP

Joan Guix ha recordat que pel que fa als tractaments contra la sida, hi ha sobre la taula tres estudis per avaluar els efectes de la PreP, la profilaxi preexposició: l'estudi que realitza Checkpoint comparant dos fàrmacs diferents, l'estudi en el marc del PERIS que avalua l'efecte en 70 persones més, i un estudi que impulsa el ministeri de Sanitat, i en el qual a més de Catalunya tan sols hi participa el País Basc, que farà el seguiment en 400 persones més. Per Guix, aquests treballs donen de moment "cobertura i temps suficient" per esperar si l'Agència Espanyola del Medicament autoritza el fàrmac i prendre la decisió encertada a Catalunya. Per Guiz,"totes les eines són vàlides", però defensa no precipitar-se en aquests temes. 

Guix ha recordat també que la incidència del VIH a Catalunya es manté estable i afecta cada any entre 700 i 800 persones. EL secretari de Salut Pública també ha destacat que s'ha aprovat un pla d'acció conjunt amb les altres infeccions de transmissió sexual i d'hepatitis que han de millorar els resultats en aquest terreny. 

150.000 persones ateses per les entitats

El Comitè 1r de desembre calcula que durant el 2016, 150.000 persones van recórrer a alguna de les 23 entitats que s'agrupen en aquesta plataforma per demanar ajuda, assistència o informació . Capitán també ha reconegut que les entitats pateixen per la seva sostenibilitat en sentir-se "vulnerables" i pateixen per les possibles persones que podrien haver de deixar d'atendre. 

Capitán i Guix han fet aquestes declaracions en el marc de l'encesa de la il·luminació a la plaça Sant Jaume que ha deixat en un color vermellós la façana de l'Ajuntament de Barcelona i el balcó del Palau de la Generalitat de Catalunya. Ha estat, aquest dijous al vespre, el primer acte de commemoració del Dia Mundial contra la sida, una celebració que aquest divendres continuarà, també a la plaça Sant Jaume, amb la instal·lació d'una carpa informativa del mateix Comitè, el desplegament del tapís al Palau de la Generalitat, i la realització d'un llaç humà, de color vermell, al mig de la plaça. A la tarda, els actes es traslladen als Jardinets de Gràcia. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article