Gairebé 34.000 persones tenen VIH a Catalunya i la xifra de nous diagnòstics no disminueix

Salut Pública defensa les mesures preventives i el diagnòstic precoç com les “claus” de la lluita contra la sida


A Catalunya 33.600 persones viuen amb el VIH i durant el 2016 el nombre de nous diagnòstics estimats és de 781, una xifra similar a la dels darrers anys. Aquestes són les dades oficials que ha publicat el Departament de salut, en motiu del Dia Mundial contra la Sida. La taxa d’incidència és de 10,9 casos per cada 100.000 habitants i els homes han representat el 86% del total de casos, amb una mitjana d’edat de 37 anys i el 40% tenien entre 30 i 39 anys.

Per tot plegat, l'Agència de Salut Pública de Catalunya ha defensat les mesures preventives, el diagnòstic precoç i també l’eliminació de la discriminació de les persones afectades com les "claus" de la lluita contra la sida. També l’ASPCAT ha fet públic un manifest per fomentar la conscienciació de la societat i implicar-la en la lluita contra el VIH amb el títol 'Un salt endavant cap a la fi de la sida', que compta ja amb l’adhesió de 136 entitats.

La principal via de transmissió entre els nous diagnòstics és la sexual, amb un 84% dels casos (el 62% en relacions homosexuals i el 22% en relacions heterosexuals), seguida de la via endovenosa amb el 7% dels casos. El 43% dels diagnòstics de VIH presentaven un diagnòstic tardà, definit com un recompte de limfòcits CD4 inferior a 350 cèl·lules per µl. Tot i que la proporció de diagnòstic tardà ha disminuït –del 55% el 2006 al 43% el 2016–, encara es manté en xifres elevades.

L’Agència de Salut Pública de Catalunya ha subratllat que totes les persones són importants per aconseguir la disminució de l’impacte que té el VIH al país, sensibilitzant-les per l’adopció de mesures preventives, fomentant el diagnòstic precoç i creant una societat sense discriminació cap a les persones afectades.

La sida al món

El darrer informe d’ONUSIDA, el Programa de les Nacions Unides per al VIH, estima que hi ha 36,7 milions de persones VIH positives a tot el món i 1,8 milions de nous diagnòstics durant el 2016. A l’Estat espanyol, durant l’any 2016 es van declarar 3.353 nous casos. 

El Departament de Salut recorda que des de l’aparició dels primers casos d’infecció per VIH han sorgit noves oportunitats i també molts desafiaments, però malgrat que es disposa d’evidència sobre l’eficàcia dels programes de prevenció i tractament de VIH, "no ha d'haver-hi lloc per l’autocomplaença". Així mateix, recorda que la comunitat internacional ha assumit el compromís de posar fi a l’epidèmia com a amenaça per la salut pública al 2030, objectiu que forma part de l’Agenda 2030 pel desenvolupament sostenible, aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides.

Estratègies per frenar el VIH a Catalunya

Per assolir aquesta fita, Catalunya treballa en l’aplicació de mesures sostenibles amb la inclusió d’innovacions tècniques i programàtiques. El Pla d’acció en front del VIH i altres ITS 2016-2020, l’Acord nacional per afrontar l’epidèmia del VIH a Catalunya i lluitar contra l’estigma relacionat, aprovat pel Parlament de Catalunya i el Pacte social contra la discriminació de les persones que viuen amb el VIH, així com els plans estratègics locals, són exemples de la resposta de Catalunya, en la qual participen les persones afectades, la societat civil, el sector privat i els organismes governamentals. Es tracta d’una resposta organitzada, basada en l’evidència científica, consensuada, coherent, eficaç i inspirada en les recomanacions internacionals.

Per liderar les polítiques dirigides a abordar aquestes problemàtiques, el Departament de Salut ha creat aquest any el 'Programa de Prevenció, Control i Atenció al VIH, les ITS i les Hepatitis Víriques', que serà l’organisme encarregat de planificar, impulsar, coordinar i avaluar les actuacions que es duen a terme a Catalunya amb el desplegament d’un pla de xoc que té per objectiu reduir el nombre de noves infeccions, disminuir el retard diagnòstic i millorar l’atenció a les persones afectades, amb el desplegament d’estratègies com l’increment de la freqüència de la prova del VIH, l’assegurament de la provisió del tractament antiretroviral, el cribratge i tractament de les ITS i l’abordatge de noves estratègies preventives com la profilaxis preexposició.

En relació a aquest darrer punt, a Catalunya s’estan duent a terme alguns estudis d’implementació de la profilaxis preexposició que permetran valorar la factibilitat d’aquesta estratègia en el sistema català de salut, segons ha apuntat el Departament.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article