Els incendis en llars i edificis augmenten el novembre un 34% respecte l'any passat

Els Bombers demanen extremar la precaució per evitar que s'origini un foc a casa i vigilar els sistemes de calefacció


Els Bombers de la Generalitat han treballat aquest novembre en 493 incendis en habitatges i edificis, un 34% més que el mateix mes de l'any passat, quan se'n van registrar 367. Aquesta és la xifra més alta dels darrers anys (438 el novembre del 2013; 387 el 2014 i 404 el 2015). Davant l'onada de fred rigorós d'aquests dies, els Bombers demanen extremar la precaució i vigilar especialment els sistemes de calefacció, que han de tenir un bon manteniment.

Alguns dels consells són no sobrecarregar els endolls amb l'ús de lladres o apartar qualsevol aparell calefactor de materials combustibles com cortines, llençols, entapissats, cobrellits o sofàs. En el cas de les llars de foc, els Bombers demanen vigilar que el tub de la xemeneia estigui net; no cremar-hi fustes tractades o resinoses; no llençar-hi líquids inflamables i evitar deixar-la encesa a la nit sense mataguspires. A més, és molt important que l'estança on hi ha la llar de foc tingui la ventilació adequada. Els Bombers també demanen ser especialment previnguts en les activitats a la muntanya.

En cas d'incendi, s'ha de trucar al 112 i no pensar mai que algú altre ja ho ha fet. També s'han de tancar les portes, ja que el principal perill per a les persones és el fum. En cas que l'escala de l'immoble estigui plena de fum, l'opció més segura és quedar-se a casa. Ara bé, si l'escala presenta bones condicions, s'ha de sortir i anar sempre cap avall. No s'ha de pujar mai al terrat ni tampoc agafar l'ascensor.

Des de fa uns anys els Bombers aposten per instal·lar detectors de fum per prevenir incendis a la llar. Es tracta de dispositius electrònics que, en cas que hi hagi fum a la zona on estan instal·lats, emeten una alarma acústica que avisa en una etapa molt inicial de l'incendi. Això permet actuar per evitar que s'estengui o, si és necessari, evacuar el pis en condicions segures. En aquest cas, s'han de tancar totes les portes i avisar els bombers el més ràpidament possible. Els incendis es poden propagar molt ràpid i afectar tota una habitació o tota la casa i per això els detectors de fum poden ser crucials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article