El dret a votar lliurement, capítol pendent per a les persones amb discapacitat intel·lectual

Les persones amb diversitat funcional reivindiquen tota una sèrie de drets universals que consideren que encara tenen vulnerats


Les persones amb discapacitat intel·lectual reivindiquen, com cada 3 de desembre, tota una sèrie de drets universals que consideren que encara tenen vulnerats. Entre aquests, el fet d'exercir el dret a vot lliurament, aspecte que torna a estar d'actualitat per el tret de sortida, aquest dilluns, de la campanya electoral del 21-D.

“Existim tots els dies, no només per les eleccions”, assenyala José Manuel Gazulla, de l'observatori Dincat. Consideren que no se'ls informa adientment de les campanyes electorals dels diversos partits i que sovint es requereix la tutela d'una tercera persona. També lamenten que hagin de passar per un examen forense per poder votar i on, sovint, fan preguntes “absurdes”, indica Gazulla.

Entre aquestes, el fet de preguntar “pel nom de l'actual president del govern espanyol”, com si es tractés d'un test, enlloc de valorar la capacitat de la persona per decidir quina proposta política és la que més li convé.

El dret a vot, com també el de la intimitat, llibertat sexual i afectiva, a l'educació o a l'accés al treball són algunes de les reivindicacions que fa el col·lectiu i que es contemplen en la Convenció Internacional de l'ONU sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, signada el 13 de desembre de 2006.

“A la federació ens arriben casos de drets que s'estan vulnerant", ha assenyalat a l'ACN Israel Belchi, responsable d'Envelliment i Salut Mental de Dincat. Entre aquests, "drets humans bàsics" com són el dret al treball, a l'educació, a una sanitat de qualitat o a gaudir d'una vida sexual plena. “En jornades com aquesta no fem res més que reivindicar aquests drets per al col·lectiu”, assenyala Belchi.

Jornada lúdicofestiva per reivindicar drets

Amb el lema Tu i jo, els Mateixos Drets, la plaça Universitat de Barcelona ha acollit, aquest diumenge, una jornada ludicofestiva en que no han faltat les sessions de DJ, batucades, castellers inclusius, màgia, tallers, actuacions musicals o de dansa. Activitats organitzades per les mateixes persones amb discapacitat intel·lectual per tal de visibilitzar-se a la societat i “eliminar barreres”.

La Federació ACELL i Special Olympics Catalunya han col·laborat en la jornada que ha organitzat Dincat Federació. Agrupa 300 entitats entitats socials i representa els drets de més de 30.000 persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a Catalunya.

La Federació compta amb un Consell de Participació de les persones amb discapacitat i dóna suport a l'Observatori dels Drets, un grup de persones que treballa, des de l'autogestió i el foment de la participació en la vida associativa i comunitària.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article