El Bages se suma a la campanya ‘Tracta'm bé’ de prevenció de maltractaments a la gent gran

La iniciativa va néixer de manera pionera al Solsonès i s'ha anat estenent a diversos punts del país

Amb un índex de sobreenvelliment del 18%, el Bages és una de les comarques del país amb més població major de 65 anys. Els experts calculen que un 6% de la gent d'aquesta edat pateix algun tipus de maltractament i, per aquest motiu, el Consell Comarcal del Bages ha decidit posar en marxa la campanya 'Tracta'm bé', una iniciativa que va néixer de manera pionera a la comarca del Solsonès i que busca prevenir i detectar situacions de maltractament a la gent gran.

Tal com ha explicat el conseller comarcal d'Acció Social i Ciutadania, Albert Marañón, alguns casos de maltractament –sobretot els físics- són visibles i denunciats, però n'hi ha molts altres que queden ocults en l'anonimat. Precisament un dels objectius de la campanya és detectar-los, i fer-ho amb la implicació de tots els ajuntaments de la comarca, els consells de gent gran, la societat i, fins i tot, les escoles, on es distribuirà una publicació titulada 'Contes per fer-se gran' per promoure situacions de bon tracte cap a la gent gran.

Els Mossos d'Esquadra del Bages reben una mitjana de 30 denúncies anuals per maltractament amb violència cap a les persones grans. Una dada que, segons el conseller comarcal d'Acció Social i Ciutadania, Albert Marañón, representa només una petita part del conjunt de la problemàtica ja que, segons ha dit, hi ha molts tipus de maltractament que queden silenciats per la mateixa víctima i que, en ocasions, aquesta fins i tot accepta com a normals.

Lluitar contra aquesta problemàtica és precisament el principal objectiu de la campanya 'Tracta'm bé', que va néixer de manera pionera al Solsonès i que, degut al seu èxit, s'ha anat estenent a diversos punts del país fins arribar ara al Bages. La iniciativa té com a finalitat denunciar i ajudar a identificar situacions de maltractaments, i fomentar la reflexió́ i el debat social sobre l'envelliment digne i la cura de les persones grans, així com el seu apoderament.

Entre les iniciatives que es duran terme, hi ha la promoció de situacions de bon tracte, que consisteix en la difusió i distribució de pòsters que mostren episodis de maltractament i també de bon tracte envers la gent gran. D'altra banda, també s'han creat els 'espais amb tracte', una acció conjunta amb el petit comerç com a detector de possibles situacions de risc que poden patir les persones grans.

Però la campanya, a més, també arriba a les escoles amb la proposta d'activitats adreçades als tres cicles de primària i amb la distribució de la publicació 'Contes per fer-se gran' per tal de treballar tallers i altres propostes educatives al voltant del bon tracte a la gent gran.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article