Nou rècord d'arribada de menors estrangers no acompanyats a Catalunya un altre mes consecutiu

Fins a 220 infants han hagut de ser acollits per la DGAIA al novembre i ja sumen 1.334 arribades durant el 2017, el doble que anys anteriors


Fins a 220 menors estrangers no acompanyats han arribat a Catalunya aquest novembre i han hagut de ser atesos per la Direcció General de la Infància i l'Adolescència. La xifra és rècord i reafirma el pla d'urgència del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies per abordar l'atenció als infants que arriben a Catalunya. Al Social.cat hem recollit algunes de les dades principals

De fet, la xifra dels MENA acollits de bell nou per la DGAIA aquest any ja arriba als 1.334 i dobla la xifra d'anys anteriors, tal com es pot veure a la gràfica inferior. S'ha passat de rebre'n 78 al gener a superar els dos centenars l'octubre i el novembre.

La xifra és alarmant perquè, com ha reconegut en diverses ocasions la conselleria, col·lapsa el sistema de protecció a la infància, que ha hagut d'ampliar el nombre de places i que està fent esforços per acollir els menors en espais més adequats que la Ciutat de la Justícia. També el Síndic de Greuges ha alertat que les polítiques d'acollida dels infants estrangers no acompanyats són “insuficients”.

De fet, fa una setmana l'Ajuntament de Barcelona i la Generalitat van denunciar per primer cop la manca de control sobre la circulació dins l'Estat dels menors estrangers no acompanyats i asseguren que “molts menors” els diuen que per arribar a Catalunya professionals d'altres centres els han “comprat” un bitllet de transport públic. Per aquest motiu, les administracions han demanat al govern espanyol que vetlli per garantir l'equilibri territorial en l'acollida dels menors estrangers que arriben de manera irregular a l'Estat. 

Elaborat per Cristina Garde

Per la directora general, Georgina Oliva, aquest allau de menors immigrants és una situació “extraordinària” i tot i que la DGAIA té l'encàrrec d'atendre de forma “immediata” aquest infants, el fet que sigui una situació tan excepcional, fa que calgui una resposta “holística”. Per això, la DGAIA ha creat la mesa d'atenció als infants estrangers no acompanyats, que va celebrar la primera reunió el passat 24 de novembre, i on sis conselleries, els serveis socials de l’Ajuntament de Barcelona i entitats van abordar la inserció laboral o l’acollida en famílies extenses.

Agilitzar els processos de custòdia és una de les propostes de la DGAIA, que fa èmfasi en aspectes com la coordinació entre cossos policials a l'hora d'identificar els menors i fer-los les proves de l'edat com un dels àmbits amb possibilitats de millora, perquè per exemple, sovint l'espera de majors d'edat limiten l'entrada d'altres menors.

Elaborat per Cristina Garde

Per millorar l'acollida inicial, enguany, la DGAIA també hi ha l'obertura d'albergs i cases de colònies per poder fer la primera acollida a aquests joves, una situació que ha solucionat 70 casos i ha obligat a fer nous equips educatius, creats de nou o a partir de les entitats que ja treballen amb el col·lectiu. Oliva reconeix que és competència de la DGAIA fer aquesta atenció d'acollida però admet que cal “coordinació” també amb el ministeri, una coordinació que ara és “fluida”.

En total, al mes de novembre la DGAIA atén 1.803 adolescents estrangers sense referents. La majoria, gairebé el 70%, provenen del Marroc. I pràcticament la totalitat són nois, tot i que darrerament la conselleria ha advertit que ha notat un augment del nombre de noies que arriben empeses per la família i per tal de retrobar-se amb els seus germans. La majoria d'aquests menors tenen entre 15 i 17 anys, segons les xifres oficials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article