Un jutjat anul·la el protocol contra la pobresa energètica, però les entitats recorden que la llei continua vigent

El jutge admet la demanda d'Endesa perquè “només l'Estat pot forçar les companyies a no tallar llum o gas tot i els impagaments”


Un jutjat contenciós-administratiu de Barcelona ha anul·lat el protocol de la Generalitat contra la pobresa energètica en considerar que una comunitat autònoma no pot obligar les companyies subministradores a mantenir el servei de llum o gas tot i els impagaments d'un consumidor. L'Aliança contra la Pobresa Energètica recorda, però, que això no anul·la la Llei contra la pobresa energètica i que, per tant, es pot seguir "aplicant sense inconvenients".

D'aquesta manera, la magistrada dona la raó a Endesa en la seva demanda contra la Generalitat, la Federació de Municipis de Catalunya i l'Associació Catalana de Municipis i que impugnava un protocol de l'Agència Catalana de Consum (ACC) que desenvolupava la Llei 24/2015, l'anomenada llei contra la pobresa energètica.

Endesa al·legava que el protocol era una disposició general que desenvolupava la llei 24/2015 i que això no ho podia fer l'ACC, sinó el Govern, amb informació pública prèvia i dictàmens jurídics. També al·legava que el protocol obligava a mantenir el subministrament a persones en risc d'exclusió residencial, cosa no prevista a la llei i que vulneraria competències estatals.

Per això, instava el jutge a plantejar una qüestió d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional. Per la seva banda, l'administració deia que la llei ja preveia mantenir el subministrament a les persones vulnerables, i que la llei espanyola del 2016 ho emparava. 

En la sentència, que es pot recórrer, la magistrada del Jutjat Contenciós-Administratiu número 2 de Barcelona dona la raó a la companyia energètica i critica l'actitud de la Generalitat. Així, diu que el denominat protocol en realitat no ho és, perquè no està signat per ningú més que la pròpia administració i sí que estableix condicions exigibles jurídicament, cosa que un protocol no podria fer.

També assegura que és competència estatal establir quins mecanismes de protecció s'instauren pels consumidors en risc d'exclusió, i la llei estatal, diu la jutgessa, no prohibeix tallar el subministrament, sinó que estableix una tarifa bonificada i permet als serveis socials pagar part del consum domèstic.

La sentència que no canvia res

Per últim, assegura que el protocol no prohibeix tallar el subministrament, sinó que obliga les companyies a comunicar-lo als serveis socials prèviament. Per això, des de l'Aliança contra la Pobresa reafirmen que la llei continua vigent. "No ha tingut cap conseqüència directa en l'aplicació de la norma, donat que el text és prou clar en l'establiment del principi de precaució abans de tallar qualsevol subministrament, i per tant l'anul·lació d'avui no suposa una diferència substancial amb l'escenari previ", expliciten en un comunicat.

També denuncien un cop més que Endesa, "igual que Gas Natural, s'ha dedicat a posar pals a les rodes a la llei per dificultar per totes les vies possibles la seva aplicació". "És molt important que la ciutadania sàpiga que davant de l'entrada de l'hivern, la norma els protegeix dels talls per raó d'impagament i animem en aquest sentit a denunciar qualsevol incompliment al respecte", alerten.

Les excuses de la companyia per justificar la demanda judicial

Per la seva banda, la companyia elèctrica Endesa ha recordat que segueix treballant amb les administracions per afrontar la pobresa energètica, principalment a partir de l'aplicació del bo social. Des d'Endesa confirmen que han rebut la sentència, però expliquen que l'estan estudiant i eviten ara com ara pronunciar-s'hi amb més profunditat.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article