La prescripció de medicaments que alleugen el dolor ha augmentat el 56% els darrers sis anys

L'augment es deu a l’increment en l’esperança de vida i en el fet que s'ha perdut la por als tractaments opioides


L'augment en la prescripció d'opioides, és a dir, els medicaments que alleugen el dolor, és degut a l’increment en l’esperança de vida de la població, a les patologies variades dels pacients, al fet que els professionals tenen un major coneixement i perquè s’ha perdut la por a aquests tractaments, segons dades de la Societat Catalana de Dolor de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya.

A Catalunya es fa un seguiment molt proper dels pacients, valorant l’efectivitat, els efectes secundaris, la possible dependència i la finalització del tractament. Es prescriuen opioides a tots els hospitals del territori, així com a l'àrea de l'Atenció Primària, podent derivar els pacients a les Unitats del Dolor i Unitats de Pal·liatius. I ho fan els oncòlegs, especialistes d’atenció primària, traumatòlegs, neurocirurgians, rehabilitadors, reumatòlegs, neuròlegs i d’altres.

Així, des de la Direcció de Farmàcia de la Regió Sanitària de Barcelona del Servei Català de la Salut assenyalen que els pacients tractats de manera crònica amb opioides, com ara morfina, oxicodona, fentanil, tapentadol, hidromorfona o buprenorfina, han passat de 58.000 el 2011 a 105.300 el 2017.

Els pacients tractats amb opioides d’acció ultraràpida, com ara el citrat de fentanil, són actualment 7.379. Les patologies que presenten aquests pacients són: dolor oncològic, dolor no oncològic (dolor osteomuscular, dolor neuropàtic i altres).

La problemàtica d'aquest augment en la prescripció d'aquest tipus de medicament, ha fet que 300 professionals, entre metges d’Unitats de Dolor, anestesiòlegs, reumatòlegs, rehabilitadors, neuròlegs, metges de família, farmacòlegs, farmacèutics i infermeres, s'hagin reunit recenetment a Barcelona en un Simposi Internacional sobre opioides, amb la finalitat d’establir les bases perquè hi hagi una bona prescripció i un bon seguiment dels pacients.

El Simposi ha volgut establir una discussió sobre els coneixements actualitzats en la utilització d’aquests fàrmacs i la reflexió sobre les seves indicacions i el seu ús racional. El cas de Catalunya no és pas comparable al dels Estats Units on, en aquests moments, es calcula que a cada hora es produeixen vuit morts per consum d'opioides.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article