Les entitats reclamen que el 21-D els partits no oblidin les polítiques socials

La Taula del Tercer Sector detalla 54 propostes “per a un país més just” i exigeix “la recuperació de l’autogovern de Catalunya”


La Taula del Tercer Sector, que agrupa 35 federacions que representen més de 3.000 entitats socials, reclama als partits polítics que el 21-D no s'oblidin de les mesures socials. Per això, ha fet públic un document en què llisten fins a 54 mesures que es poden dur a terme per construir "un país més just".

Per la Taula del Tercer Sector, "el sistema de benestar encara presenta molts reptes per poder fer decréixer les desigualtats i la injustícia en la nostra població". Tanmateix, com recorden les entitats, "la crisi, primer, i la situació política, aquests darrers mesos, han posat en greu risc molts serveis i programes socials de les entitats, amb impacte sobre milers d’usuaris vulnerables".

Aquesta situació ha provocat, segons la Taula del Tercer Sector, que s'hagi posat en evidència "la fragilitat i la inestabilitat d’algunes de les modalitats de finançament públic, com les subvencions anuals, que sostenen molts d’aquests programes i serveis".

La lluita contra la pobresa i l'exclusió social

Entre altres propostes, la Taula del Tercer Sector proposa assolir el ple funcionament de la Renda Garantida amb les rendes de treball a temps parcial, actualitzar l'indicador de la Renda de Suficiència de Catalunya, perquè tingui en compte el cost de la vida, que es pugui celebrar un ple monogràfic cada any al Parlament sobre la pobresa i l'exclusió social o que es creïn noves figures impositives per incrementar les polítiques socials. 

Així mateix, es reclama l'impuls d'una banca pública catalana que afavoreixi les entitats financeres cooperatives i que se segueixi construint un model d'integració social i sanitària i el model d'atenció comunitària centrada en la persona. Alhora, es demana garantir l'existència de places insuficients en centres residecials, centres de dia i centres ocupacionals per a les persones amb discapacitat, malaltia mental o addiccions. 

També fa propostes per ampliar el parc públic d'habitatges de lloguer social per mitjà, entre d'altres, de la creació d'un fons d'inversió social o per signar convenis amb les empreses subministradores per tal d'evitar talls per a les llars de les famílies que no poden pagar. 

La infància i la feminització de la pobresa

De la mateixa manera, en el document es proposa incloure com a eix prioritari en les polítiques d’inclusió l’abordatge de l’augment de la feminització de la pobresa, també pel que fa a les famílies monoparentals o elaborar la Llei d’Autonomia Personal a Catalunya.

I es reclama definir un Pla de sortida de presó, que uneixi i coordini els esforços existents de l’administració de justícia, els serveis socials i les entitats del Tercer Sector. Augmentar els recursos destinats a la infància fins arribar a la mitja de la UE del 2,4% del PIB.

El rebuig absolut a l'article 155

"Rebutgem l’aplicació de l’article 155 i denunciem el cessament d’un Govern elegit democràticament per la ciutadania. A més, la intervenció econòmica que patim des del setembre ha perjudicat greument el sosteniment pressupostari de molts programes socials de les entitats", exigeix en el document la Taula del Tercer sector sobre la situació política que viu el país.

Per això, denuncien "la judicialització de la vida institucional i cívica de Catalunya" i recorden que "els conflictes polítics només poden resoldre’s políticament, apostant per la negociació i el diàleg".

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article