La Viquipèdia aconsegueix el repte d’arribar als 20.000 articles de dones abans de finals d'any

Només el 15% de les biografies publicades a l'enciclopèdia digital són de dones i, per això, la comunitat vol corregir la poca representació


La comunitat de la Viquipèdia en català ho ha aconseguit. Aquest dilluns ha superat el repte que s’havia proposar d'arribar als 20.000 articles de dones abans de finals d'any, com ja va publicar el ‘Social.cat’. L’article amb el que s’ha arribat a la fita ha sigut la cantant d’òpera i actriu sueca Brita Hertzberg, que va actuar al Liceu el 1947. Ara ja en són més de 20.089. El repte va començar el juny, quan faltaven gairebé 2.000 articles per assolir el repte.

Al llarg d’aquests mesos, s’han proposat diversos articles de dones de diferents professions, des d’acadèmiques, activistes, artistes, científiques, escriptores, músiques, polítiques o religioses. Cada dimarts de 17h. a 20h. té lloc un espai d’edició social de Viquidones a la Universitat Pompeu Fabra per editar en un espai físic i un entorn amable.

També s’ha engegat aquest any el viquiprojecteInvents, una iniciativa per fer un pas més enllà per reduir la bretxa de gènere a la Viquipèdia: no només amb biografies de dones, sinó donant més i millor cobertures a les aportacions de la dona en la història de la humanitat. El projecte s’ha promocionat a les xarxes amb l’etiqueta #20000dones.

Més continguts, més participació i més perspectiva de gènere

A la Viquipèdia en català només el 15% de biografies són de dones. Per aquest motiu, la comunitat vol corregir aquesta subrepresentació, tant en els continguts, com en la participació o en la perspectiva de gènere. En relació al biaix de contingut, un estudi fet amb sis de les grans enciclopèdies (anglès, francès, italià, castellà i rus) mostra que la presència de continguts de dones a la Viquipèdia es podria considerar fins i tot parcialment sobrerepresentada en comparació amb d’altres fonts clàssiques.

En canvi, pel que fa al biaix estructural, l'anàlisi va determinar que els articles de dones tendeixen a enllaçar més a articles d’homes que a l’inrevés, el que es coneix com a Síndrome de la Barrufeta, que consisteix en el fet que en el grup de persones de ficció, els membres masculins solen tenir alguna característica que els defineix (com en els barrufets, per exemple, el filòsof, el que canta malament, el bromista, el que té mala sort, el jardiner, etc.), mentre que si només hi ha un membre femení, la particularitat del qual és ser dona o noia i que no té cap altra característica especial.

El biaix de lèxic agafa la idea del test de Finkbeiner, segons el qual una dona científica serà sovint més destacada per ser una dona que per ser una bona científica. A més, estima que les biografies de dones posen més èmfasi en aspectes relacionals, de gènere i familiars, mentre que les biografies d’homes del mateix àmbit laboral se centren en els seus èxits professionals. Per exemple, la paraula divorci és 4,4 vegades més freqüent en articles de dones que d’homes a la viquipèdia en anglès, xifra que puja fins el 4,7 i 4,8 en alemany i rus, respectivament. No disposem d’aquests estudis per a la Viquipèdia en català.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article