ECAS reclama que el debat social sigui protagonista en la campanya electoral del 21-D

Les entitats lamenten que la disputa política deixi en un segon pla qüestions prioritàries per a la cohesió social


El caràcter excepcional de les eleccions al Parlament del proper 21 de desembre ha relegat les problemàtiques socials a un segon pla i a les entitats socials els preocupa que no s’abordin qüestions prioritàries i urgents en clau de justícia i cohesió social. Coincidint amb l’equador de la campanya, la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS) ha fet arribar als partits i a les coalicions que s’hi presenten el document 'Reflexions i propostes en l’àmbit de les polítiques socials' i reclama públicament que el debat social sigui protagonista de la campanya electoral.

En relació al conflicte polític entre Catalunya i l'Estat espanyol, les entitats socials apel·len a "la responsabilitat de totes les forces polítiques per gestionar la situació a través del diàleg i la negociació", i confien que les "tensions i la incertesa pels esdeveniments dels darrers mesos es resolguin amb la màxima celeritat". ECAS forma part de la Taula per la Democràcia i, en aquest sentit, defensa els drets i les llibertats fonamentals com a "base de l'acció social per una societat igualitària".

La federació revindica, però, una "major inversió social i unes polítiques centrades en la prevenció i la transformació" per fer front a la pobresa energètica, habitacional, alimentària, infantil i en el treball. El document justifica que no n'hi ha prou amb "mesures parcials i pal·liatives quan es tracta de diverses manifestacions d'una problemàtica més profunda, arrelada en el model socioeconòmic".

Així, ECAS reclama una garantia d’ingressos, d'ocupació i de protecció de les famílies i la infància, però sobretot "respostes integrals que abordin la persona, el seu entorn i les seves relacions, així com un canvi de paradigma que permeti atacar les causes de les desigualtats mitjançant polítiques predistributives i redistributives".

El desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania, el primer episodi en la lluita contra la pobresa

Entre les mesures que proposa el document, hi ha el desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania i l’actualització de l’IRSC. També fa incís en l’exploració de noves formes d’ocupació "en la línia de les directrius europees" i l’aprovació d’un pla interdepartamental per a l’atenció a les persones que han estat privades de llibertat, així com l’accés a la formació i al treball dels joves d’origen immigrant amb possibilitat d’incorporar-se al Programa de Garantia Juvenil de la Unió Europea.

Representants d’ECAS es reuniran en els propers dies amb les formacions polítiques a qui han fet arribar el document per valorar conjuntament les propostes i reforçar el compromís dels futurs grups parlamentaris amb les polítiques socials.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article