La PAH i l'APE proposen al Congrés una llei contra la pobresa energètica

Les dues entitats porten a Madrid una llei similar a la catalana per protegir consumidors vulnerables i obligar les empreses a assumir-ne els costos


La PAH i l'Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) han presentat als grups polítics del Congrés de Diputats una proposta de llei contra la pobresa energètica per tal de protegir les famílies més vulnerables i que les empreses subministradores assumeixin part del cost de les factures que els consumidors no poden pagar.

En un acte a Barcelona aquest dimarts, han assenyalat a les empreses subministradores de serveis en municipis de tot l'Estat, que en absència d'una llei estatal que protegeixi les famílies, fan talls “indiscriminats” de subministraments bàsics i “forcen les famílies a acumular deutes impagables” per tenir accés a aigua, llum i gas. Una situació que seria revertida amb la legislació de la Llei de l'Habitatge que proposa la PAH, presentada a tots els grups parlamentaris del Congrés i que inclou mesures ja articulades per posar fi a la pobresa energètica i als desnonaments.

Entre les mesures proposades a la llei hi ha l'anomenat principi de precaució, pel qual no es poden tallar els subministraments bàsics a famílies vulnerables acreditades pels serveis socials, la garantia d'un consum mínim vital d'aigua, llum i gas per cada família, i la tarifa social, que implicaria que les subministradores assumeixen el cost de les factures que no puguin ser afrontades per les famílies.

Segons denuncien les dues organitzacions, els últims 12 anys el preu de la llum ha pujat un 83%. Només el 2016, Iberdrola, Gas Natural Fenosa i Endesa acumulaven un benefici de més de 5.500 milions. “Mentre hem viscut en pròpia pell com les factures no paraven d'augmentar, la nostra renda familiar descendia”, asseguren. I com a resultat, fins a 5 milions de llars a tot l'estat patiran fred aquest hivern, segons dades de l'Associació de Ciències Ambientals.

Les crítiques al bo social

La PAH i l'APE van impulsar a Catalunya la Llei 24/2015 contra l'emergència habitacional. Una llei que inclou mesures vigents que han paralitzat més de 39.000 talls de subministraments. Per això, la PAH ha presentat al Congrés la Llei d'Habitatge de la PAH, un text per estendre les mesures de la Llei 24/2015 a tot l'Estat.

Les entitats han criticat que el PP i el PSOE hagin aprovat el bo social elèctric, que planteja descomptes del 25% al 40% de les factures amb uns barems de renda “molt baixos”, “un pegat que no dóna resposta” a les situacions de pobresa energètica que pateix un 11% de la població espanyola. Segons la PAH, la protecció que regula els talls és “ínfima”, traslladant tota la responsabilitat a l'administració que, si no paga el 50% de les factures, no podrà protegir les famílies més vulnerables dels talls elèctrics.

A més, no inclou cap protecció estatal contra els talls de gas o d'aigua. “De nou, en comptes de donar suport a mesures efectives proposades per les famílies afectades, el PP i el PSOE s'uneixen per tirar endavant un pegat, incapaç de donar resposta a l'emergència, i que defensa els interessos d'unes companyies -que obtenen milions de beneficis encarint les factures- per sobre de la ciutadania”.

“Per si fos poc, el govern del PP ha recorregut al novembre, en ple hivern, la Llei Valenciana per la Funció Social de l'Habitatge i contra la pobresa energètica, també ha bloquejat al costat de Ciutadans la ILP Madrilenya contra l'emergència habitacional, lleis autonòmiques que contenien mesures per garantir els subministraments”, lamenten. El govern del PP “s'ha convertit en el braç protector de les subministradores”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article