La soledat i les baixes pensions impedeixen que les persones grans tinguin una vida digna

Nou de cada deu persones grans que compten amb el suport de Càritas Diocesana de Barcelona tenen una pensió igual o inferior als 502 euros


La població catalana de 65 anys o més ha augmentat de manera progressiva i constant en les darreres dècades i ho continuarà fent en el futur. Es tracta d’un procés lligat a l’augment de l’esperança de vida que succeeix a la majoria dels països desenvolupats. El 2016, gairebé 1,4 milions de persones tenien 65 anys o més a Catalunya. D’aquestes, un 16% es trobaven en risc de pobresa o exclusió social (taxa AROPE), segons dades de l’IDESCAT.

Durant el 2016, l'organització Càritas  Diocesana de Barcelona va acompanyar a 1.312 persones de més de 65 anys, un 11% més que el 2015. El 70% d’aquestes persones grans viuen soles, xifra que contrasta amb el 17,6% que es troben en aquesta situació a Catalunya, és a dir, 300.000 persones, 175.000 de les quals viuen soles sense desitjar-ho, segons el darrer informe INSOCAT d’ECAS.

A més, en matèria econòmica, l'organització alerta que nou de cada deu persones grans a les quals dona suport tenen una pensió igual o inferior als 502€, i també destaca la feminització de la pobresa en la gent gran, ja que nou de cada deu són dones.

L’espera de plaça en residència pot generar molt malestar

Les dones es troben en major risc de pobresa que els homes, ja que compten amb pensions més baixes pel fet de no haver cotitzat o haver tingut trajectòries laborals més curtes, intermitents i salaris més baixos.

Quan les persones grans ja no poden estar a casa correctament ateses, l’espera de plaça en residència pot generar molt malestar i angoixa. Per aquest motiu, l'entitat considera que cal garantir i ampliar les places de qualitat en residències per donar cabuda al creixent nombre de persones grans, que en molts casos tenen ingressos baixos: “Denunciem els llargs temps d’espera de moltes persones per ser valorades i per reconèixer-los el grau de dependència, període durant el qual la seva salut s’agreuja.

El mateix passa amb les persones que sol·liciten revisió de grau, “algunes vegades, quan els arriba la resolució, ja són mortes”, alerten des de Càritas. En aquesta línia, l'entitat destaca que les valoracions de l’administració només mesuren la dependència, i no tenen en compte els factors socials o de salut, com són les malalties mentals, etc. Finalment, Càritas demana revisar la pensió no contributiva a l’alça, que actualment se situa en 368,90€ per 14 mensualitats a l’any: “Cal que aquesta s’atorgui com un dret individual i no en funció de la convivència”.

No podem acceptar que si dues persones d’una unitat familiar són perceptores de la pensió no contributiva, això les penalitzi. Per aquest motiu, aquest Nadal l'entitat vol acostar-se a un col·lectiu que considera “massa sovint és invisible”.

El Dinar de Nadal per a la gent gran

 Davant aquest problema, l'organització Amics de la Gent Gran  també posa en marxa tot un seguit d’accions per acompanyar la gent gran aquestes festes, com és el  Dinar de Nadal.

Enguany aquest acte se celebrarà a 11 ciutats diferents de Catalunya, amb un total de 15 dinars entre el dijous 14 i diumenge 17 de desembre, sent el dinar institucional aquest dissabte, dia 16, a l’Hotel Plaza de Barcelona. Al voltant de 600 persones grans hi participaran acompanyades per voluntaris i voluntàries que els donen suport durant l’any, i amb qui podran compartir estones d’alegria.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article