Barcelona presenta cinc sancions contra Endesa per incomplir la llei de pobresa energètica

El consistori també presenta un recurs contra el reial decret de l'Estat que regula el bo social


Barcelona ha presentat cinc sancions contra Endesa per incomplir la Llei 24/2015 contra la pobresa energètica. L'Ajuntament de Barcelona, tal com va acordar amb la Generalitat, la Taula del Tercer Sector, la plataforma Aliança contra la Pobresa Energètica i el Síndic de Greuges, ha presentat tres propostes de resolució per valor de 70.000 euros cadascuna, en comprovar que no s'havia demanat als Serveis Socials municipal un informe d'exclusió residencial abans de procedir a tallar el subministrament; i està a l'espera de dues més que es notificaran en els propers dies.

En total, doncs, aquestes cinc primeres sancions del consistori sumarien 350.000 euros. Els casos es van detectar a través d’un dels deu Punts d’Assessorament Energètic (PAE) que Barcelona va posar en marxa el mes de gener passat. La quantia de la sanció s’ha fixat en base a allò que disposa el Codi de Consum català, tot i que aprecia com a circumstància atenuant que la companyia va procedir a restablir el servei elèctric un cop el cas va ser notificat.

“El nostre objectiu no és sancionar, però sempre hem dit que serem molt estrictes en demanar el compliment d’una llei vigent, que ha estat validada pel Tribunal Constitucional, i que ha de servir de garantia perquè tothom tingui accés a uns subministraments bàsics independentment de la seva condició econòmica”, ha assegurat en roda de premsa la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz.

Un recurs contra el bo social

A més, el consistori ha presentat un recurs contenciós administratiu contra el Reial Decret 897/2017 de l’Estat, que regula la figura del consumidor vulnerable, el bo social i altres mesures de protecció dels consumidors domèstics d’energia elèctrica. Ho fa perquè ho considera “contrari a la Constitució i a la Directiva 2009/72 del Parlament Europeu i del Consell de la Unió Europea que regula el mercat elèctric” i perquè “vulnera les competències exclusives en matèria de serveis socials que té assumides Catalunya i Barcelona”.

En l'informe previ a presentar el recurs, que es troba en fase d'admissió, el consistori assegura que els possibles descomptes en la factura dels consumidors vulnerables severs només es podrien aplicar en aquelles persones ateses prèviament pels serveis socials d’una administració autonòmica o local, “que s’hauria d’haver compromès a fer-se’n càrrec del 50% de la factura”. Així mateix, l’informe considera que es vulnera la directiva europea que contempla la possibilitat de definir el subministrament elèctric com un servei públic en determinades circumstàncies.

L’Ajuntament, així com d’altres ciutats de l’Estat, ja van advertir que la regulació estatal era insuficient per preservar els drets energètics de la ciutadania. En concret, l’Institut Municipal de Serveis Socials (IMSS) ha calculat que el 43% de les 10.000 llars que Barcelona ha atès enguany per qüestions de pobresa energètica quedarien desprotegides en cas d’aplicar-se el reial decret. També calcula en 1,67 milions d’euros el cost mínim anual que tindria per a les administracions cobrir el cost de la factura d’aquestes llars vulnerables només a la ciutat de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article