COCEMFE exigeix un nou sistema de multes per garantir que la llei d'accessibilitat es compleix

Tres de cada quatre persones amb discapacitat tenen problemes per agafar el transport públic i la majoria de llars són encara inaccessibles


El 4 de desembre tots els béns, productes, entorns i serveis havien de ser accessibles a tothom, segons dicta la Llei General dels Drets de les Persones amb Discapacitat. Ara, quan han passat 15 dies del venciment del termini, la realitat demostra el seu incompliment. Per això, COCEMFE reclama un nou sistema d'infraccions més eficient que permeti multar aquells que facin cas omís de la llei. A més, ha establert un conveni de col·laboració amb el Consell de l'Advocacia de Catalunya per respondre jurídicament a aquest incompliment.

En aquest sentit, el president de l'entitat, Anxo Queiruga, ha fet una crida a totes les administracions perquè actualitzin la seva normativa sobre accessibilitat i “s'acabi amb les contradiccions existents o els buits legals”. En particular, ha cridat l'Estat a aprovar el Pla Nacional d'Accessibilitat i el reglament de condicions d'accessibilitat universal i no discriminació de les persones amb discapacitat, que hauria d'incloure, segons ell, un nou sistema d'infraccions i multes.

La conseqüència immediata d'aquest incompliment és que les persones amb discapacitat segueixen sense poder exercir els seus drets bàsics i llibertats, tal com reconeixen des de COCEMFE. Tot plegat, afirmen, condiciona i obstaculitza el seu desenvolupament personal i l'accés als recursos i serveis en qüestions elementals com l'habitatge, el transport, l'educació, el treball la tecnologia o l'oci.

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística, una de cada dues persones ha adquirit la discapacitat al llarg de la vida. Per aquest motiu, segons la presidenta de l'entitat a Barcelona, Pilar Díaz, quan reivindiquen l'aplicació de la Llei, ho fan, evidentment, “en primera persona”, però també en nom de “centenars de milers de persones que no saben que algun dia acabaran tenint una discapacitat”.

Haver de trucar mitja hora abans d'agafar el tren

D'obstacles en tenen, per exemple, en el transport públic, on segons el Baròmetre del CIS del 2013, a tres de cada quatre persones amb discapacitat els hi resulta difícil o molt difícil l'accés. “Has de trucar mitja hora abans d'anar a buscar el tren per avisar i saber si algú t'ajudarà a baixar. Això està passant en el segle XXI. És normal?”, ha reblat Díaz.

Però les dificultats es multipliquen en molts àmbits més, tal com denuncia l'entitat. Així, una de cada dues llars on viu una persona amb discapacitat té barreres. La porta d'accés a l'edifici o l'entrada a la llar són els espais on més dificultats s'hi troben. Aquests impediments impliquen que 305.400 persones han hagut de canviar de domicili per motiu d'accés a la llar o mobilitat, segons dades de l'Observatori de l'Accessibilitat Universal a l'Habitatge a Espanya de l'any 2013.

El 40% perceben barreres a la feina i el 22% a l'educació

En l'àmbit laboral, el 40% de les persones amb discapacitat perceben barreres per accedir al mercat laboral i, en l'àmbit educatiu, fins a un 22% reconeixen tenir dificultats, segons l'Eurostat del 2012. També dues de cada tres persones amb discapacitat confien en les TIC per millorar el seu dia a dia, però el 9% percep obstacles per accedir correctament a Internet. Tot plegat es concreta en nivells inferiors d'estudis i en taxes d'ocupació més baixes en comparació amb la població general en edat de treballar, el que pot desembocar en situacions d'exclusió social.

També en l'oci, les persones amb discapacitat es troben amb obstacles. Així, el 64% de les persones amb discapacitat tenen moltes dificultats per fer esport, segons el mateix Baròmetre del CIS del 2013; i, segosn l'Observatori del Turisme de l'ONCE, un 28% de les persones amb discapacitat no viatgen mai o gairebé mai.

Els advocats no descarten denunciar a Europa

Durant la jornada Drets, Accessibilitat i Compliment normatiu. Què fer a partir del 5 de desembre?, que ha tingut lloc a l'Ateneu Barcelonès, aquest dimarts al matí, COCEMFE Barcelona també ha anunciat un conveni de col·laboració amb el Consell de l'Advocacia. “Hem establert la col·laboració perquè els advocats ens donin suport quan es vulneri el dret de les persones amb discapacitat”, ha explicat Díaz. I el president del Consell de l’Advocacia, Carles McCragh, ha avisat que, tot i que primer s'ha de denunciar mediàticament l'incompliment, si no es compleix, ho denunciaran “l'Estat a Europa”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article