Salut engega la campanya d'hivern per evitar el col·lapse de les urgències als hospitals

La conselleria destina 17,8 milions d'euros al pla, un milió més que la temporada passada


El Servei Català de la Salut ha hagut d'engegar el pla de millora de l'atenció a les urgències per tal d'evitar els habituals col·lapses dels hospitals durant l'hivern. De fet, la setmana passada, l'Hospital Parc Taulí de Sabadell ja denunciava que tornava a tenir problemes per atendre com cal els pacients. El pla preveu destinar 17,8 milions d'euros addicionals, un milió més que la temporada passada.

Les millores previstes per aquest hivern s’emmarquen en el desplegament del Pla Nacional d’Urgències de Catalunya (PLANUC) aprovat pel Departament de Salut el maig del 2017. La conselleria recorda que el PLANUC és el full de ruta per assegurar “una atenció continuada i urgent equitativa, de qualitat i resolutiva, liderada per professionals, situant a la persona i a les seves necessitats al centre del sistema”.

Una de les principals novetats d’enguany és la creació de la línia de consultoria pediàtrica del 061 CatSalut Respon, mitjançant la incorporació de pediatres dels hospitals de Sant Joan de Déu, Vall d’Hebron i Sant Pau, per donar suport tant a consultes de la ciutadania com dels professionals assistencials. Aquesta línia pediàtrica, en funcionament des del juny del 2017, ja ha donat resposta a 50.948 consultes de menors de 16 anys, el 66,2% de les quals s’han resolt via telefònica.

També s’ha reforçat el treball en xarxa per fer front a l’epidèmia de bronquiolitis, que es va iniciar el 2016, entre els centres de referència d’UCI pediàtrica i els serveis d’urgències pediàtrics hospitalaris amb la finalitat que tots els infants, en el moment que ho necessitin, tinguin accés equitatiu i àgil als recursos disponibles. Als deu hospitals que ja treballaven en xarxa s’hi han sumat tres nous centres sanitaris.

La importància de prevenir en la gent gran

En els pacients més grans i pluripatològics l’objectiu del PLANUC és potenciar la prevenció, el control de les descompensacions, i que el pacient romangui el màxim possible en el seu entorn habitual. Amb aquesta finalitat, s’han desplegat un conjunt de nous dispositius d’atenció de proximitat, sovint al domicili, i que compten amb el suport dels professionals sanitaris habituals dels pacients.

Així, durant aquest 2017 s’han potenciat els programes d’hospitalització domiciliària arreu de Catalunya i s’han posat en marxa i estan en fase d’avaluació dos equips de suport integral a la cronicitat (ESIC) a la ciutat de Barcelona, el de Casernes-Hospital Vall d’Hebron i el de Dos de Maig, i la unitat de fragilitat de Sant Pau.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article