Gairebé la meitat dels barcelonins declara que al seu barri hi ha massa soroll

L’Ajuntament impulsa un grup de treball amb els agents socials per afrontar el problema de la contaminació acústica

Els districtes de l’Eixample i Ciutat Vella són els més afectats, ja que en aquests casos la proporció augmenta fins al 70%.


El 47,8% dels barcelonins considera que al seu barri hi ha massa soroll, segons l'últim informe de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Els districtes de l’Eixample i Ciutat Vella són els més afectats, ja que en aquests casos la proporció augmenta fins al 70%.

15.000 habitants viuen i conviuen per km2 amb un clima que permet molta vida a l’aire lliure, i on es produeix un volum de trànsit important. Aquests factors provoquen uns nivells acústics elevats, i aquesta és una realitat present a Barcelona des de ja fa anys. A Barcelona –amb la darrera informació disponible- un 54% de la població està exposada durant el dia a nivells entre els 60 i 70dBA i de nit, un 72% de la ciutadania està exposada a nivells entre els 50 i els 65 dBA.

La principal font de soroll de la ciutat és el trànsit

El mapa estratègic de soroll de la ciutat del 2012, que ara s’està actualitzant, mostra que la principal font de soroll de la ciutat és el trànsit, però que la font que genera més queixes per part de la ciutadania és la concentració de persones en l’espai públic, molts cops lligat a les activitats d’oci nocturn.

Els estudis existents mostren que els nivells de sorolls actuals tenen un impacte directe i rellevant sobre la salut de segments importants de la població, i per tant, cal actuar de forma col·lectiva, tant els generadors com el receptors, per garantir el dret a la salut. La percepció global de soroll com a problema a la ciutat està estabilitzada, però és força diferent segons el barri, essent molt més significativa la percepció de problema en els barris amb més activitat d’oci nocturn, on també es recullen més queixes ciutadanes.

El Mapa de Soroll, que té una vigència de 5 anys , estarà apunt l'any vinent i permetrà un coneixement més acurat de la realitat acústica actual. Aquest fet suposa una gran oportunitat per plantejar actuacions de millora, fer-ho de manera diferent, de manera global o transversal amb tots els agents socials implicats, treballant conjuntament per desenvolupar un Pla d’acció per millorar els nivells acústics de Barcelona.

En aquest context l’Ajuntament de Barcelona planteja la creació del grup de treball ”Soroll i Salut de Barcelona” amb l’objectiu de debatre la situació del soroll a la ciutat i el seu impacte directe en la salut de la ciutadania, així com contribuir a la solució dels problemes detectats. La proposta és exposar la situació, compartir el què s’està fent, i definir què més es pot fer de manera global i transversal entre tots els agents implicats per tal d’emprendre mesures i desenvolupar accions específiques per cada sector d’activitat que aconsegueixin reduir els nivells acústics de la nostra ciutat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article