La Diputació de Girona impulsa un pla d'estalvi energètic que permetrà fer 900 auditories a llars vulnerables

Està dotat amb 800.000 euros i inclou sis àmbits d'actuació com ara formació a centres educatius i a personal dels CAP a les comarques gironines


El departament d'Habitatge de la Diputació de Girona i l'organisme autònom Dipsalut tenen previst encarregar 900 auditories de llars amb famílies vulnerables aquest 2018 de la demarcació. És una de les actuacions previstes al programa d'Estalvi Energètic i Pobresa Energètica que compta amb una dotació de 800.000 euros. L'objectiu final és fomentar el consum sostenible de la llum i el gas de les famílies i ensenyar-los a reduir la despesa energètica, contribuint a la reducció d'emissions de Co2 a l'atmosfera. Al mateix temps, també es preveuen mesures per combatre la pobresa energètica de famílies vulnerables.

Els ajuntaments i els consells comarcals seran els que hauran de sol·licitar poder participar-hi i escollir les actuacions més adients a cada indret. Del que es tracta, segons han explicat els impulsors, és de treballar de forma "transversal i coordinada" amb tots els agents del territori per "complementar" el que ja s'està fent en matèria d'habitatge.. Entre les mesures previstes, hi ha formació a personal dels Centres d'Atenció Primària (CAP) per detectar casos de pobresa energètica i el lliurament de material pedagògic per a escoles i instituts.

El programa s'ha gestat des de fa més d'un any i s'emmarca en el compromís adquirit des de la Diputació de Girona el desembre del 2016 d'obrir línies d'ajut social per lluitar contra la pobresa energètica. S'ha impulsat des del departament d'Habitatge de l'ens i de l'organisme autònom Dipsalut, que des del 2013 porta a terme un programa centrat en la crisi i els efectes de la salut.

El diputat d'Habitatge de la corporació, Fermí Santamaria, ha assenyalat que la pobresa energètica és un problema "greu" que afecta a famílies en situació de vulnerabilitat que no poden pagar les factures de gas i electricitat, uns serveis "molt necessaris" per viure. A tall d'exemple, ha aportat les dades de l'increment de preus dels últims deu anys que han agreujat encara més aquestes situacions de pobresa. Així, l'electricitat s'ha apujat un 70%, el gas, un 40% i l'IPC, un 14,7%.

El programa que s'ha presentat aquest dimecres vol arribar a tota la població. També a aquelles famílies que poden pagar aquests serveis sense problemes però que no estan gestionant correctament l'energia a les llars. A aquestes cal "educar-les" perquè aprenguin a reduir el consum energètic i econòmic, i contribuint també a la reducció de les emissions de CO2 i a la sostenibilitat del medi. Anna Pla, que és tècnica d'Habitatge de la Diputació, ha explicat que a aquestes famílies poden aprendre nous hàbits per reduir el consum, substituir els punts de llum per LED o acollir-se a ajuts per adquirir electrodomèstics més eficients.

Sis àmbits d'actuació

El programa té una dotació per aquest primer any de 800.000 euros i inclou sis àmbits d'actuació. Un d'ells, és la realització de 900 auditories de llars en situació de vulnerabilitat, que es decidiran des dels Centres de Coordinació que es crearan per comprovar que reuneixen els requisits. Un altre àmbit serà la recollida d'informació per tenir informació actualitzada del parc d'habitatges a la demarcació, amb tècnics i altres entitats i també un altre destinat a salut, gent gran i infància, on es formaran equips sanitaris dels CAP per detectar situacions de pobresa energètica

En l'àmbit educatiu, s'oferirà material pedagògic a escoles i instituts per treballar la importància de l'estalvi energètic. També es preveuen actuacions per conscienciar a la ciutadania de la despesa energètica i de com pot reduir-la donant informació als mercats o des dels barris. Finalment també hi ha un àmbit de formació de treballadors de plans d'ocupació que estaran relacionats amb les actuacions sol·licitades.

La sol·licitud a càrrec d'ajuntaments i consells comarcals

Per poder-se acollir a algunes d'aquestes actuacions, els Ajuntaments i Consells Comarcals hauran de fer la sol·licitud. Els ajuntaments de més de 20.000 habitants podran demanar-ho directament a la Diputació mentre que la resta de consistoris hauran de fer-ho a través dels consells comarcals. El període per presentar les sol·licituds és fins al 31 de gener del 2018. Seguidament, s'iniciaran els tràmits per contractar les empreses que desenvoluparan el programa. A partir del febrer es crearan els Centres de Coordinació i el material divulgatiu dels centres educatius ja estarà disponible el curs 2018-2019.

Dipsalut atén una mitjana de 10.000 persones vulnerables a l'any

Dipsalut és un dels organismes del territori des d'on s'està treballant la problemàtica de la pobresa energètica. Des del 2013 que ho fan amb el programa Crisi i Salut, amb mesures concretes d'habitatge per pal·liar les situacions de vulnerabilitat i una dotació d'uns 350.000 euros per any. De mitjana, han atès unes 10.000 persones cada any, essent el 2015 el que va registrar un major nombre de beneficiaris amb un total de 12.000.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article