‘Alternative Future’ publica una guia per millorar l’acompanyament a joves tutelats

El projecte, coordinat per la Fundació Surt, ha tractat en especial la prevenció de la violència de gènere


Amb l’objectiu de proporcionar eines al col·lectiu de professionals que treballa en centres residencials d’acció educativa (CRAE), el projecte europeu ‘Alternative Future’ ha publicat un catàleg de bones pràctiques per millorar l’acompanyament als joves tutelats. 

Tot i que l’acollida en centres d’atenció residencial es considera un últim recurs en les pràctiques actuals d’atenció i protecció a infants, arreu d’Europa encara hi ha molts nois i noies que viuen en CRAE. Són un col·lectiu de joves menors d'edat exposats a moltes vulnerabilitats i sovint arrosseguen històries de traumes personals, abandonament, abusos o negligències. A les necessitats específiques, s’hi sol afegir l’impacte de la discriminació, la marginalització i l’exclusió.

El projecte, coordinat per la Fundació Surt, vol ajudar els professionals a sentir-se més segurs i apoderats en el seu càrrec, des d’una perspectiva de gènere i un enfocament centrat en l’interès superior dels joves menors d'edat.

La funció dels professionals que treballen amb aquestes persones joves és clau a l’hora d’ajudar-les a superar els traumes, i ser capaces de fer valdre els seus drets i prevenir futures situacions de violència.

Treballar la violència de gènere, una prioritat

Alternative Future ha avaluat les necessitats tant dels nois i noies com dels professionals per desenvolupar i implementar accions de suport per a joves residents en CRAE. Les més efectives han estat seleccionades per formar part del catàleg i promoure que siguin replicades.

Les normes i estereotips sexistes i la prevenció de la violència de gènere han estat abordades en diverses activitats. Molt sovint, les relacions íntimes basades en la possessió, la gelosia i el control es normalitzen entre els nois i noies que viuen en un CRAE, pel que treballar en la prevenció de la violència, concretament, de la violència de gènere i de la violència en relacions íntimes es va considerar prioritari en molts dels centres participants al projecte.

Així, l’objectiu compartit de les pràctiques recollides és millorar la recuperació de les experiències de violència i ajudar-les a construir-se una vida lliure de violència.

L’educació emocional, l’autoestima i l’empoderament, així com la creació d’espais segurs han estat altres àmbits d’atenció principal, atès que les trajectòries dels i les menors tutelades solen fer que presentin dificultats extres en l’habilitat per gestionar les emocions, la sensació de seguretat i l’autoestima.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article