ECOM: 25 anys de lluita per la inclusió de les persones amb discapacitat al mercat laboral

L’entitat lamenta que “encara molt camí per garantir la igualtat d’oportunitats”


Un total de 23.573 persones ateses, més de 20.300 ofertes de feina gestionades, 15.300 contractes de treball aconseguits per a persones amb discapacitat, més de 9.250 empreses col·laboradores. Són les xifres que resumeixen els 25 anys d’activitat dels Serveis d’Inclusió Laboral d’ECOM.

Aquesta setmana s’ha donat el tret de sortida a les celebracions d’aniversari amb un acte de reconeixement a les empreses que col·laboren amb ECOM que es va celebrar aquest dimarts, 19 de desembre, sota el lema ‘Esborrem barreres. Creem Oportunitats’.

La feina, pilar fonamental per a la inclusió social

Els Serveis d’Integració Laboral són un dels primers serveis que va posar en marxa la Federació ECOM l’any 1992, quan va obrir un primer punt d’actuació a Sabadell, amb l’objectiu d’afavorir la inserció de les persones amb discapacitat en el mercat de treball i alhora la seva inclusió a la societat. D’aquell primer Servei d’Integració Laboral de Persones amb Disminució Física (SSILF), es va passar als Serveis d’Integració Laboral fins a l’actual Servei d’Inclusió Laboral.

Segons ECOM, “la feina és un eix fonamental per avançar en el procés de normalització i la inclusió social del col·lectiu, així com perquè les persones puguin plantejar-se projectes de vida independent”. A més, sosté l’entitat, “tenir feina proporciona a les persones independència econòmica, els ajuda a potenciar les relacions socials i esdevenen així ciutadania de ple dret”.

L’evolució de la inserció laboral

“El problema per a l'accés d'aquestes persones al mercat laboral no és únicament econòmic. Prevalen factors com ara els prejudicis socials, el desconeixement de la discapacitat o la desconfiança. Per això, a més d’aconseguir contractes laborals, els Serveis d'Inclusió Laboral i ECOM treballen la sensibilització en el món empresarial i laboral” explica l'entitat. En aquest sentit, la col·laboració amb les empreses, diuen, és imprescindible.

A Catalunya gairebé 530.000 persones tenen legalment reconeguda una discapacitat, segons dades de l’UGT del 2017. Aquestes representen el 7% del conjunt de la població catalana i el 5,7% de la població total en edat de treballar. Les persones amb discapacitat, però, tenen una escassa participació en el mercat de treball: la taxa d’ocupació per a aquest col·lectiu és del 23,4% davant del 60,9% de la població sense discapacitat, i només representa el 0,46% del total de la contractació a Catalunya.

Malgrat que la llei obliga les empreses de més de 50 treballadors a contractar un 2% de la seva plantilla de persones amb discapacitat –o bé dur a terme mesures alternatives-, ECOM denuncia que “hi ha empreses que no l’acompleixen”. És per això que des d’ECOM es demana a l’administració implementar mesures per fer efectiu aquest compliment. També demanen “augmentar els recursos per fomentar l’ocupabilitat de les persones amb discapacitat” i, concretament, pel que fa als Serveis d’Inclusió Laboral, que “es considerin serveis especialitzats de la cartera de serveis i que es financin a través de concertació per garantir l’estabilitat de les entitats gestores”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article