Més de 80 experts debaten com millorar la salut amb noves estratègies en l'alimentació i el medi ambient

L’Àrea Metropolitana de Barcelona recull 45 iniciatives per al desenvolupament social i econòmic del sector agroalimentari


Fins a 80 experts i emprenedors s'ha reunit aquest desembre passat a la jornada ‘Ecoinnovació en el sector agroalimentari: reptes i oportunitats per a la competitivitat econòmica metropolitana’ i han presentat fins a 45 iniciatives per tal de millorar la salut amb projectes en l'alimentació i en el medi ambient.

En la jornada, organitzada per l'Àrea Metropolitana Catalana, s'ha presentat l'estudi Sector alimentario: tendencias en ecoinnovación, on es constata que la producció agrícola mundial s’ha triplicat entre 1960 i 2015 com a conseqüència de l’augment de població i la millora de la tecnologia, però això, també ha comportat riscos mediambients i, en conseqüència, en la salut.

De fet, aquesta agricultura té molt a veure amb el canvi climàtic perquè el 26% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle provenen del sector agroalimentari. Això implica que, produir un quilo de carn de boví emet la mateixa quantitat que viatjar 257 quilòmetres en cotxe. A més, es malbaraten aliments en un 33% de la producció total i la majoria d'empreses envasen els seus productes generant residus. Alhora, també és un problema per a la salut l'ús generalitzat de pesticides químics i antibiòtics.

Revertir la contaminació per recuperar la salut

Per tal de millorar la salut mediambiental i de les persones, l'Àrea Metropolitana de Barcelona ha recollit algunes propostes que ja s'impulsen als voltants de Barcelona. Una d'aquestes iniciatives és la de l'associació Espigoladors, que recupera els excedents agrícoles provinents del Parc Agrari del Baix Llobregat. Tots aquests excedents es converteixen en melmelades i conserves. A més, l’associació dona una part dels aliments recuperats a entitats benèfiques, públiques i privades, de distribució d’aliments per a persones en situació vulnerable.

Un altre dels casos exposats és el de l’empresa Hemav, impulsora de la denominada “agricultura de precisió”, que ha aplicat les últimes tecnologies al conreu d’aliments. Mitjançant l’ús de drons, per exemple, és possible digitalitzar una parcel·la de cultiu, de manera que el productor té una radiografia constant de l’estat del camp, la qual cosa li permet regar i fertilitzar selectivament, estalviant una gran quantitat d’aigua al medi.

Encara un altre cas d’èxit és el de l’empresa Aquapioneers, que desenvolupa solucions per generar els aliments a la pròpia llar. Així, ha ideat un aquari i un petit hort que se serveixen l’un de l’altre per sobreviure; les plantes purifiquen l’aigua i els peixos, al seu torn, fertilitzen les plantes amb el seu rebuig.

Totes aquestes iniciatives i fins a 45 més han quedat plasmades a l’estudi, en la qual també hi figuren projectes de grans empreses com Nestlé i Danone. Així, des de noves tecnologies com la impressió de pasta amb impressores 3D per a fer-la més fàcilment empaquetable fins a la fabricació d’envasos d’aliments a partir del rebuig d’aquests propis aliments, formen part de les noves estratègies per assegurar, dins del territori metropolità, un desenvolupament tant social (assegurar una bona alimentació), com mediambiental (evitar l’excés en el consum d’energia i la generació de residus), com econòmic (fomentar la competitivitat del sector agroalimentari i evitar les grans pèrdues causades pel malbaratament).


 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article