Denuncien el tracte “denigrant” a persones amb trastorn mental en un anunci publicitari

Salut Mental Catalunya considera que la campanya ‘Amodio’ de Campofrío alimenta l’estigma de la salut mental i és “irrespectuosa”


La fundació Salut Mental Catalunya (SMC), com a representant de més d’un centenar d’entitats de salut mental, manifesta la màxima repulsa a l’espot nadalenc de Campofrío perquè atempta "greument contra la dignitat de les persones amb un problema de salut mental i vulnera els principis recollits a la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat". Aquesta entitat entén que la campanya 'Amodio' reforça els "falsos mites" vinculats a la salut mental i incorre en una "total manca de respecte" amb el dolor de les persones que pateixen algun trastorn de salut mental.

L’anunci, asseguren des de l'entitat, "frivolitza sobre aspectes molt greus", com ara l’ingrés en centres psiquiàtrics o l’ús de les camises de força. “Per a qui coneix o viu de prop la salut mental, veure com se’ns caricaturitza o es banalitza el nostre patiment resulta lamentable i molt dolorós”, assenyala Paco Rubio, vinculat a l’Associació la Muralla de Tarragona i membre de junta de Salut Mental Catalunya.

Malgrat que les persones amb algun trastorn de salut mental lluiten cada dia per exercir i participar com a ciutadans i dur una vida plenament normalitzada, l’eradicació de la discriminació i l'estigma que pesa sobre la salut mental està molt lluny encara de ser una realitat i campanyes com la de Campofrío, expliquen des de SMC, "que apel·len a un estereotip ranci i maldestre que fa mofa d’aquestes persones, no només tiren per terra la seva lluita, sinó que resulten intolerables i indignes d’una societat moderna".

Desconeixement de la salut mental

A Catalunya, un total de 168.456 persones van ser ateses l’any 2016 en centres de salut mental d’adults, un 1,5% més que l’any anterior, segons les dades de la Central de Resultats de Catalunya. Al conjunt de l’Estat, més d’un milió de persones té un trastorn de salut mental greu i s’estima que un 19,5% de la població n’ha patit algun al llarg de la seva vida. 

Mostrar que les persones amb problemes de salut mental viuen recloses en centres psiquiàtrics de llarga estada –institucions en vies d’extinció– i amb manilles de força i fer-ne mofa és, per a l'entitat, "una manca de respecte que tira per terra la feina d’aquestes persones i les seves famílies per trencar amb certs prejudicis i, alhora, reflecteix un total desconeixement social de la salut mental".

Així, l'entitat vol deixar constància que la reforma psiquiàtrica iniciada als anys 80 a Itàlia i prevista a l’Estat espanyol a la Llei Sanitària de 1986 va suposar, entre d’altres, la fi de la institucionalització i, per tant, la inclusió d’aquestes persones en la comunitat com a ciutadans i ciutadanes de ple dret.

Israel Molinero, president de la fundació, explica que “l’eradicació de la contenció mecànica, un procediment que malauradament encara s’utilitza massa sovint a les unitats de salut mental, és una reivindicació del moviment social en pro de la salut mental perquè no només resulta una experiència profundament traumàtica, sinó que les persones que en pateixen mostren un pitjor pronòstic i poden patir lesions greus”.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article