L’ús de l’aïllament i la qualitat del menjar, principals greuges a les presons catalanes

Els infants d'un centre de justícia juvenil visitat pel Síndic de Greuges denuncien un ús excessiu de la força en les contencions 


L'ús de l'aïllament, el preu dels economats i la qualitat del menjar són alguns dels principals greuges als centres penitenciaris catalans. Així ho recull l'Equip de Treball del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura (MCPT), encapçalat pel síndic, Rafael Ribó, en l'Informe anual corresponent a l'any 2017. És el setè que lliura al Parlament des que la institució va rebre el mandat d'exercir les funcions de prevenció i detecció de la tortura a Catalunya d'acord amb el protocol de l'ONU.

Durant l'any 2017 s'han dut a terme un total de 47 visites a 44 centres, entre les quals nou visites a set centres penitenciaris. En les visites que s'han fet enguany l'equip de professionals ha constatat queixes generalitzades sobre els elevats preus dels economats i la qualitat dels menús, així com les condicions tèrmiques en què se serveixen.

Especial èmfasi fa l'equip del MCPT en criticar els règims tancats o l'ús de l'aïllament, perquè asseguren que "no compleixen les condicions estructurals per passar-hi tant de temps". Del relat dels interns entrevistats també se'n desprenen els efectes negatius que comporta aquest règim de vida. "Caldrà fer un seguiment de la nova regulació de l'aplicació de règim tancat impulsada per la Direcció General de Serveis Penitenciaris", afegeixen.

L'Informe també planteja algunes recomanacions arran del tancament de La Model, que valoren com a "positiu", com la de garantir els drets adquirits dels interns que s'han traslladat a altres centres. També proposen els professionals millorar l'accessibilitat de les famílies d'aquests interns als nous centres; i recorden que Barcelona ha d'assumir al més aviat possible la seva quota de responsabilitat en matèria d'equipaments penitenciaris.

"Solucions immediates" per als menors estrangers no acompanyats

Pel que fa als centres d'infants i adolescents, l'equip ha visitat dos CRAE, un CREI, dos centres de justícia juvenil i les dependències de la Ciutat de la Justícia. Entre les principals mancances detectades destaquen, segons el Síndic, "l'estat deplorable d'algunes instal·lacions, el tractament inadequat dels trastorns mentals i un ús excessiu de la força en les contencions d'un dels centres de justícia juvenil visitats".

Pel que fa a la Ciutat de la Justícia, l'ens reclama "solucions immediates" perquè es garanteixi la separació dels adolescents que estan en situació de detenció i els que han de ser objecte d'actuació protectora, i també es reclama que "no s'utilitzi l'espai per a estades més llargues que les assenyalades".

Tancar les àrees de custòdia per a persones detingudes

Pel que fa a les policies locals, l'MCPT és partidari de "clausurar de forma immediata totes les àrees de custòdia que vulnerin els drets de les persones detingudes". El Síndic també recomana un acord general entre els Mossos i les policies locals perquè la visita mèdica recuperi "el seu sentit com a dret de la persona detinguda; sentit que s'ha perdut arran de la interacció entre policies locals i Policia de la Generalitat i que ha comportat que el dret de la persona detinguda s'hagi transformat en un deure i un element de garantia dels Mossos". Per això, recorden que des de l'acord amb el Protocol d'Istanbul, els reconeixements mèdics s'han de fer en privat, seguint les directrius internacionals en la matèria i com amb qualsevol altre pacient.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article