Projecte Home alerta que el consum de drogues s’agreuja per la combinació de substàncies

En adults, creix l’abús intencionat de drogues en pràctiques sexuals de risc com el ChemSex i, en adolescents, l’ús problemàtic de les TIC


Projecte Home Catalunya ha presentat aquest divendres les dades d’atenció de l’ONG en el 2017. Ho ha fet durant l’acte de presentació del Concert Solidari de la Jove Orquestra Nacional de Catalunya, un esdeveniment que tindrà lloc el proper diumenge 7 de gener a L’Auditori de Barcelona i que servirà per a recaptar fons per a les persones amb addiccions. Les dades analitzades dels 2.207 casos atesos per Projecte Home l’any 2017 evidencien la tendència del fenomen del policonsum a Catalunya. D’una mostra de 1.300 persones entrevistades (fins novembre 2017), el 33,3% reconeix un consum problemàtic de dues o més substàncies alhora (36% l’any 2016).

Entre els policonsumidors, es manifesta una addicció a la cocaïna en un 85% dels casos (clorhidrat de cocaïna per via esnifada), a l’alcohol en un 71% i al cànnabis en un 25% (marihuana o haixix per via fumada). Els usuaris atesos són poc conscients dels riscs afegits d’abusar de diverses drogues alhora. Això fa que aquests percentatges de consum reconegut creixin en fases exploratòries posteriors, descobrint que, en molts casos, els consums es complementen o substitueixen també amb psicofàrmacs (benzodiazepines).

Les finalitats del policonsum són augmentar els efectes psicoactius, contrarestar els efectes d’una substància (el cànnabis per baixar l’estimulació de la cocaïna després d’una festa) o reduir el malestar per no disposar de la substància preferida (prendre ansiolítics mentre no es pot adquirir cocaïna).

El consum compulsiu de diverses drogues alhora incrementa la gravetat i els riscos: major toxicitat, més sobredosis, desencadenament de més trastorns psiquiàtrics, pràctiques de risc davant la falsa sensació de sobrietat, més resistència a demanar ajuda, major reincidència i desconeixement dels efectes a mig i llarg termini.

Drogues i pràctiques de risc, l’exemple del ChemSex

S’observa que en adults, els consums problemàtics de drogues es relacionen sovint amb altres addiccions sense substància com ara el joc patològic (tradicional o les apostes per internet) i l’addicció al sexe, amb un increment d’aquest tipus casos en els darrers anys a Projecte Home.

Per exemple, el ChemSex és una de les pràctiques de risc emergents a la ciutat de Barcelona. El ChemSex (sexe químic) es defineix com l’ús intencionat i intens de diverses drogues en contextos sexuals; un fenomen emergent a algunes ciutats europees en els últims deu anys. A Espanya s’ha detectat de forma significativa a Barcelona, Madrid i València. Estesa principalment entre homes de 25 a 40 anys, és més prevalent en el col·lectiu gai, bisexual i HSH (homes que practiquen sexe amb altres homes).

Tot i que la cocaïna és la substància principal en els casos d’addicció al sexe i també hi és present, en el ChemSex destaquen altres tipus de drogues: mefedrona, metamfetamina, popper, GHB i ketamina; substàncies amb efecte estimulant, afrodisíac, anestèsic, psicodèlic i vasodilatador. Amb el consum d’aquestes drogues es busca intensificar i allargar els plaers sexuals i l’eufòria, desinhibició per portar a terme pràctiques en grup o a les quals no s’accediria en un estat sobri, allargar l’ejaculació o bé crear un clima emocional de “bon rotllo” entre els participants.

Es tracta d’una pràctica d’alt risc de la qual convé alertar de les possibles conseqüències: increment de les infeccions de transmissió sexual (VIH, Hepatitis C, VPH, gonorrea, clamídia i sífilis) per no usar preservatiu, sobredosi, addicció, deteriorament físic i mental, baix rendiment laboral, abusos o depressió. Malgrat que el practica un col·lectiu minoritari, el ChemSex és ja considerat com un problema de salut pública per l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Salut.

Abús del cànnabis i les TIC en adolescents

Entre els i les adolescents i joves de 13 a 21 anys que acudeixen a Projecte Home, el 81% presenten un consum problemàtic de cànnabis, combinat amb tabac i alcohol. D’aquests, s’ha detectat que la gran majoria també abusen de les TIC, principalment del telèfon mòbil i els videojocs.

Segons un estudi de l’entitat a nivell estatal realitzat el 2016 sobre els usos del telèfon mòbil en adolescents, el 90% disposa de smartphone abans dels 14 anys. De mitjana, es connecten més de 5 hores al dia. Els principals usos són la comunicació per xat, participar a les xarxes socials, escoltar música i parlar per telèfon. Les aplicacions més usades són WhatsApp (86%), Instagram (59%) i Youtube (48%). Només un 20% reconeix que abusa del mòbil i el 80% coneix casos de cyberbulling al seu entorn. Els principals problemes que comporta aquest abús són l’aïllament social, el fracàs escolar, l’agressivitat intrafamiliar, el dèficit d’habilitats i la baixa autoestima. L’entitat està adaptant els tractaments per atendre aquestes noves addiccions així com prevenir a les escoles el risc d’abusar de les TIC a través del programa Joc de Claus.

Home de mitjana edat i sense formació, el perfil tipus

Del conjunt de les persones drogodependents en tractament el 2017 en els deu centres que l’entitat disposa a Catalunya, les dades dibuixen un perfil on els homes segueixen sent majoria, amb un 82,9% dels casos, i la mitjana d’edat se situa en els 40,3 anys. El 54,2% són solters/es, tan sols el 75% han finalitzat els estudis primaris i menys de la meitat tenien la feina com a principal font d’ingressos quan van començar el tractament. El temps mitjà de consum problemàtic abans d’iniciar-lo és de 13 anys. Un 31% ha estat alguna vegada a la presó i un 6% és portador/a del VIH. Les localitats de procedència majoritària són Barcelona, Badalona, L’Hospitalet de Llobregat i Tarragona.

Les substàncies de consum més elevat són la cocaïna, l’alcohol i el cànnabis. Pel que fa a la l’heroïna, es consumeix en un 7% dels casos, mostrant d’aquesta manera que fins ara no s’aprecia un repunt en les demandes d’ajuda a Catalunya, tot i que en sigui més visible un major consum i tràfic al carrer en zones com ara el barri del Raval de Barcelona.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article