La pobresa energètica s'acarnissa amb les dones: gairebé la meitat de les enquestades no pot escalfar la llar a l'hivern

Un informe de diverses entitats constata que la desigualtat de gènere és un factor de risc que augmenta les situacions d’emergència social


La pobresa energètica s'acarnissa també amb les dones. Així ho constata el primer informe d'una sèrie d'estudis que l'Aliança contra la Pobresa Energètica, l'Observatori DESC, la PAH, Enginyeria Sense Fronteres i l'Agència de Salut Pública de Barcelona publicaran al llarg del 2018 i que pretén radiografiar la situació de l'habitatge i la pobresa energètica. Les dades són clarificadores: gairebé la meitat de les enquestades no pot escalfar la llar a l'hivern.
 

Els resultats reflecteixen la realitat d'un centenar de persones que han estat preguntades des del juny del 2017 fins ara. Els primers resultats que ara s'avancen, i que es publicaran de forma extensa durant el gener, constaten que la majoria d'atesos per les entitats contra la pobresa energètica són dones. Ho són el 68% de les enquestades, el 44% de le quals tenen menors al seu càrrec i el 32% de les quals formen part de famílies monoparentals.

"Aquestes dades tornen a mostrar un cop més que la desigualtat de gènere és un factor de risc que augmenta la vulnerabilitat i les situacions d’emergència habitacional i pobresa energètica", reconeixen en l'avançament de les dades les entitats. De fet, el 47% de les enquestades es troba a l'atur i el 29% no rep cap prestació. A més, el 81% de les persones enquestades tenen uns ingressos familiars inferiors als 1.000 euros. 

Aquesta gran desigualtat laboral té efectes en el pagament dels subministraments, però també en l'habitatge, en les prestacions de serves socials i, finalment, en la salut. Així, les enquestes no només manifesten que no poden mantenir l'habitatge a una temperatura adequada.

Després de l’aprovació de la llei 24/2015, el 24% de les enquestades ha rebut avís d’impagament de factures d’alguna subministradora. A més, prop del 65% acumulen deutes amb les empreses energètiques. "S’evidencia que el problema principal que pateixen avui en dia les famílies, en relació als subministraments, és l’acumulació del deute amb les companyies subministradores", constaten en l'estudi.

Els problemes amb les hipoteques

Les dificultats, però, no s'acaben en els subministraments bàsics. El 32% de les dones enquestades han arribat a final d'any amb problemes de lloguer i el 27% té problemes amb la hipoteca.

En concret, més del 70% de les enquestades que tenen problemes hipotecaris tenen la seva hipoteca amb el BBVA, molts d’ells provinents de Catalunya Caixa. El 81% de les famílies, una vegada pagada la seva quota hipotecària, tenen menys de 400 euros per cobrir les seves necessitats bàsiques.

Pel que fa a les que tenen un contracte de lloguer, el 80% de les tenen problemes per pagar-lo n'han d'abonar menys de 600 euros. El 71% de les famílies, un cop pagada la quota de lloguer, tenen menys de 400 euros per fer front a les despeses i necessitats bàsiques.

I, malgrat tot, el 70% de les persones en situació d’exclusió residencial que han anat a la PAH de Barcelona no havien anat a serveis socials abans d’arribar a la PAH. Tot plegat té afectacions en la salut: el 47% de les enquestades en situació d’exclusió residencial considera que la seva salut és regular o dolenta.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article