Uns 300 mentors acompanyen 191 persones refugiades dins el Programa Català de Refugi

Durant el 2018 es faran nous cursos de formació i es crearan més grups d'acompanyament


Un total de 333 mentors acompanyen a 191 refugiats en el marc del Programa Català de Refugi en el seu primer any de funcionament. La Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania del Departament de Treball, Afers socials i Famílies fa un balanç positiu d’aquesta iniciativa, que segueix creixent, i destaca que s’ha pogut atendre a totes les persones refugiades que ho han sol·licitat.

A principis d'any es van obrir les inscripcions per a les persones que volguessin participar com a voluntaris en el programa de mentoria i, fins ara, 2.584 persones s’hi han inscrit i s’han realitzat al conjunt de Catalunya un total de 66 cursos de 24 hores de durada on s’han format 1.168 mentores i mentors. A partir de l’any que ve es tornaran a fer més cursos de formació i es crearan nous grups d’acompanyament.

El projecte de mentoria social amb persones refugiades forma part del Programa Català de Refugi, i hi participen, a més de la pròpia Generalitat a través del Comitè per a l’Acollida de les Persones Refugiades de Catalunya, diferents entitats socials, com ara Càritas de Barcelona, Creu Roja, Accem, CEAR-CCAR, Fundació Apip-Acam, Fundació Cepaim, Fundació Ficat, Fundació Dianova o Coordinadora de Mentoria Social.

L’objectiu del projecte consisteix a facilitar el coneixement de l’entorn, l’aprenentatge de les llengües oficials a Catalunya, l’accés a l’ocupabilitat i l’ocupació, la creació de xarxa relacional i l’apropament a la cultura a persones en procés de sol·licitud de protecció internacional o amb la condició de refugiat reconeguda, mitjançant l’acompanyament de persones voluntàries que exerceixen  una funció de mentoria de manera coordinada i supervisada per un tècnic professional.

Les persones refugiades reben el suport d’un grup de tres a cinc mentors que les ajuden a fer gestions, els faciliten la tasca d’establir vincles amb el seu entorn i les acompanyen en el seu procés d’aprenentatge logístic i de recerca de feina. Els mentors tenen una dedicació de dues a quatre hores a la setmana durant un any.

A més de la mentoria, el Programa Català de Refugi també inclou mesures de suport econòmic i d’habitatge per tal de que les persones refugiades assoleixin el més aviat possible la plena independència econòmica en la nostra societat.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article