La grip, a punt d'entrar en fase epidèmica amb les urgències saturades

La incidència de la malaltia en la població infantil s'ha disparat les darreres setmanes


La grip entrarà en fase d'epidèmia les properes setmanes. Segons recull segons el Pla de vigilància de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC) de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT), a la setmana 50 de l'any s'han registrat 97,6 casos per cada 100.000 habitants, i per tant, encara no s'arriba als 109,4 casos que marquen el llindar epidèmic d'aquesta setmana.

La població infantil, en canvi, si que ha superat aquest llindar en registrar-se 169 casos en la població menor de 4 anys, per cada 100.000 habitants, i els 139, pel grup d'entre 5 i 14 anys. La incidència de la grip a Catalunya doncs va lleugerament més lenta que a l'estat espanyol on per segona setmana s'ha superat el nivell d'epidèmia.

Durant la darrera setmana, s'han registrat 6 ingressos hospitalaris de casos greus per virus de la grip en els hospitals de la xarxa sentinella. Des de la setmana 40, se n'han produït un total de 52, d'ingressos greus, mentre que durant les mateixes setmanes se n'han hospitalitzat 25 casos més, 

Segons les dades de Salut Pública, la taxa global a l'Estat és de 119,2 casos per 100.000 habitants, i es troba per tant, en fase d'ascens de l'ona epidèmica de grip de la temporada 2017-2018. El Pla de vigilància de les Infeccions Respiratòries Agudes a Catalunya (PIDIRAC) de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) recull dades de 60 metges sentinella ubicats en 43 centres d'atenció primària distribuïts per diverses comarques i amb una cobertura de l'1,03% de la població de Catalunya. 

Augmenten un 5,25% les urgències hospitalàries

Entre el 20 i el 26 de desembre, els professionals sanitaris han atès 74.668 urgències hospitalàries, un 5,25% més que la setmana anterior i un 1,96% més que la mateixa setmana de l'any passat. La majoria són urgències de població adulta però un 26,55%, 18.655, correspona la població pediàtrica sobretot, afectada pel virus respiratori que provoca bronquiolitis.

Als CUAPS, els centres d'urgènica en atenció primària, les visites han crescut, també la darrera setmana, un 39,49%, i se n'han registrat un 22,5% més que la mateixa setmana de l'any passat. Són conseqüències de l'avançament de la grip, que encara no ha arribat a fase epidèmica, típiques de l'hivern, per la qual cosa, els centres sanitaris han posat en marxa els plans de contingència territorial per la temporada en què més activitat generen.

Una vintena de plans de contingència de la grip

En total, hi ha 22 plans de contingència territorial previstos per aquest hivern, planificats amb l'objcetiu de millorar l'adequació del procés d'atenció cotniuada i urgent i aconseguir la millor atenció a la ciutadania. Per tant, en aquests plans es concreta l'increment d'activitat, la contractació de personal, l'adequació de llits, el flux de pacients entre dispositius, el reforç de transport sanitari, la flexibilització de les agendes amb major temps per atendre consultes urgents i reforç de l'atenció primària. 

L'augment de l'activitat també s'ha vist amb les trucades al 061, que ha atès 42.745 consultes i 3.856 visites domiciliàries, un 12, 0% més de consultes i un 57,8% més de visites respecte la setmana anterior. L'increment també s'ha donat si es comparen les dades amb les de l'any passat. HI ha hagut un 29% més de consultes i un 40,98% més de visites. També s'han atès 3.052 consultes pediàtriques. 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article