Social.cat: vuit anys liderant la informació de l’acció social a Catalunya

El digital ha estrenat enguany un nou disseny del web i ha inaugurat el ‘Social Lab: comunciar per existir’, la primera jornada sobre comunicació i tercer sector


Memòria 2017 - Social.cat (pdf)

El 2017 ha estat un any de canvis per al Social.cat que tots, l’equip i els lectors, hem pogut percebre. Com a fets més destacats, el digital de l’acció social ha estrenat un nou disseny del web i ha inaugurat el ‘Social Lab: comunciar per existir’, la primera jornada sobre comunicació i tercer sector. Us expliquem tots els detalls en una memòria de l'activitat del mitjà durant el 2017.

Nova imatge: un web més àgil, més net i adaptat a tots els dispositius

El mes d’abril el Social.cat ha estrenat un nou web més àgil, més net i adaptat a tots els dispositius digitals. Els canvis, però, no han estat només estètics. El nou disseny, que potencia les imatges, dona rellevància als continguts de profunditat, als reportatges i a les entrevistes. També hi destaquen les opinions dels més de cinquanta col·laboradors habituals.

Un equip més gran per cobrir les necessitats de l’acció social

Més enllà dels continguts, el Social.cat també amplia el seu equip. Actualment, integren la redacció les periodistes de societat Mar Barberà, Judit Domènech i Cristina Garde, i en Joan Camp n'és l'editor. El portal va començar amb un equip reduït i amb pocs recursos, però les necessitats de l’acció social i el tercer sector a Catalunya i l’aposta de l’associació Xadica per crear un espai que sigui pont entre les entitats i la ciutadania han aconseguit que el Social.cat sigui avui un projecte sòlid.

La primera jornada sobre comunicació i tercer sector: ‘Social Lab’

A banda de fer canvis de disseny en el web i ampliar l’equip, el Social.cat ha inaugurat amb molta il·lusió la primera jornada sobre comunicació i tercer sector: ‘Social Lab: comunicar per existir’. Es tracta d’un espai de trobada en què els professionals de les entitats socials, directors de comunicació de l'Administració, experts, estudiants, acadèmics i periodistes coincideixen per ajudar a les entitats socials a millorar les estratègies a l'hora de comunicar la seva tasca a la ciutadania i, enfortir, així, la xarxa del Tercer Sector a Catalunya.

Dos centenars de persones han participat en aquesta primera edició de la jornada, que es va celebrar l’1 de desembre al Palau Macaya (Barcelona) de la Fundació "La Caixa" amb l’objectiu que el tercer sector pugui professionalitzar la seva tasca de difusió.

‘Socialitzant’, un espai per debatre les preocupacions del sector

Per altra banda, hem volgut que els debats i les preocupacions del sector que tractem al Social.cat traspassessin l’àmbit digital. Per això, des del Social.cat, i juntament amb la Universitat de Vic, hem ideat les jornades 'Socialitzant', unes taules rodones que s’han celebrat a Granollers on experts, investigadors i entitats han pogut seure plegats per reflexionar sobre temes que afecten el sector.

En total, n’hem dut a terme fins a 6 -dues d’elles ja s’havien celebrat anys anteriors- i hem parlat sobre l’apoderament de les dones emprenedores, l’acollida de persones refugiades, la violència masclista i la integració laboral de les persones amb discapacitat.

Difusió de projectes d’entitats socials, el compromís del Social.cat

Des del Social.cat no podem girar l'esquena a les iniciatives que endeguen els agents del sector. Per això, d'una manera o d'una altra, ens hem aliat amb entitats i organitzacions per donar veu als seus projectes. Així doncs, hem mantingut la col·laboració amb el Grupo SIFU i Èxit21, així com amb la jornada 'Implementar la RSC' que Apunts va organitzar junt amb la Càtedra d'Economia Solidària de la Universitat Abat Oliva el passat mes d'octubre. També hem reprès la col·laboració a la 8a Setmana de la RSC organitzada per Ingeniería Social S.A.L i l’Associació +Responsable que va tenir lloc el mateix mes a Barcelona i hem establert lligams amb les setenes Jornades TIC Salut i Social que van tenir lloc el passat mes de setembre a Vic amb la col·laboració de la Universitat i diversos centres hospitalaris.

El Social.cat també ha estat un punt de difusió de diverses campanyes d'entitats socials. En destaca la promoció de la campanya de la Fundació Arrels, 'Ningú dormint al carrer', la de la Taula del Tercer Sector 'Defensem els drets socials', la de la Fundació Josep Carreras ‘La leucèmia es curarà, posem-li data!’, la de la Vall d'Hebron 'Amb tu, com a casa' i la de la Fundació Vicenç Ferrer 'Dones lliures, pobles que avancen'. La difusió d'aquests projectes suma a la que s’ha dut a terme habitualment amb Obertament, Posa't la Gorra o El Gran Recapte, entre altres.)

Enguany el Social.cat també ha fet difusió del projecte 365batecs de l’Obra Social de Sant Joan de Déu, ha inserit el marcador de la plataforma Veniu Ja per a l’acollida de persones refugiades i ha fet difusió dels cursos de català del Consorci per a la Normalització Lingüística.

Ressò en altres mitjans de comunicació

Per últim, el Social.cat també ha tingut ressò en altres mitjans de comunicació com ara Catalunya Ràdio, on diferents membres de l’equip hi han participat en diverses ocasions, i TV3, on el Social.cat ha aparegut com el primer mitjà de comunicació que ha comprat un banc d’imatges impulsat per la Fundació Arrels per trencar la invisibilitat de les persones sense sostre.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article