Catalunya entra en fase d'epidèmia de la grip i satura els hospitals

S'ha arribat a 248 casos per cada 100.000 habitants, per sobre dels 109, que era el límit establert per a aquest any


Catalunya ha entrat en fase d'epidèmia de la grip, després que en l'última setmana s'hagin triplicat els casos. L'activitat gripal s'ha situat en els 248 casos per 100.000 habitants, quan la barrera epidèmica està situada en 109 casos. Es tripliquen així els 98,67 casos de la setmana passada.

L'any passat es va entrar en epidèmia a principis de febrer, amb 190 casos per cada 100.000 habitants. El pic de casos va arribar tres setmanes més tard de l'habitual pel poc fred que havia fet fins al moment. 

Els CAP i els hospitals, saturats

Tot i les mesures que s'havien pres aquest any, com l'augment de llits, els centres d'atenció primària i els hospitals ho estan notant amb un fort increment de visites, que estan saturant els serveis d'urgències. Sobretot, per afectats amb malalties respiratòries cròniques, infants i gent gran. 

La temporada d'aquest any es preveu complicada perquè el virus ha mutat i la vacuna que s'està administrant només protegeix en un 25% dels casos. És la mateixa que l'hivern passat, ja que no hi ha hagut temps per modificar-la, i s'ha demostrat que en una de les tres soques, la principal i que afecta sobretot a la gent més gran, la A-AH3, només té efectivitat en el 25% dels casos, mentre que el percentatge habitual ronda el 50%. Tot i això, és recomanable seguir-la posant sobretot als col·lectius més vulnerables, com ancians i infants.

S'activen els plans de contingència

Seguint els plans de contingència previstos, el Departament de Salut ha anat informant de l'obertura de llits en diversos centres sanitaris. En el cas de Barcelona, per exemple, ja dimarts 2 de gener es va obrir una planta amb 16 llits a l'Hospital de l'Esperança amb gestió i personal de l'Hospital Vall d'Hebron i la col·laboració de l'Hospital del Mar. Dimecres 3 de gener es van obrir 10 nous llits a l'Hospital 2 de maig, que s'afegeixen a 10 de reforç ja operatius amb coordinació i suport de l'Hospital de Sant Pau. També a Barcelona, dilluns 8 de gener està previst posar en marxa 10 nous llits de reforç a l'Hospital del Mar, que s'afegiran als 30 ja operatius previstos en el pla de contingència.

També s'han posat en marxa nous llits de suport i s'ha reforçat la coordinació amb l'atenció primària al Vallès Occidental. Així, aquest dimecres 3 de gener es van posar en marxa 14 nous llits a l'Hospital de Terrassa, que s'afegeixen als 10 llits de reforç de curta estada d'urgències. L'Hospital Parc Taulí de Sabadell ha posat en marxa 12 nous llits a l'àrea d'observació d'urgències i s'ha reforçat amb 14 nous llits el centre sociosanitari. Ja al novembre, la Mútua de Terrassa va obrir 25 nous llits i va reforçar els llits de subaguts i sociosanitaris que faciliten la continuïtat de l'atenció als pacients d'urgències.

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article