Els donants de sang rebran un missatge quan es faci servir la seva aportació per “salvar vides”

El Banc de Sang i Teixits torna a organitzar una marató de donants on espera arribar a les 8.000 bosses tot i el 15% de baixada per l'epidèmia de grip


El Banc de Sang i Teixits ha posat en marxa un sistema per avisar als donants quan es faci servir la seva bossa de sang per “salvar vides”. Els responsables de l'organisme han implementat aquest servei, que es va endegar fa un any i mig a Suècia, amb l'objectiu que els participants sàpiguen quan s'utilitza la seva sang.

La directora del Banc de Sang a Girona, Anna Millán, ha ressaltat que la iniciativa vol reforçar la idea de que la sang a Catalunya va “de vena a vena”. I és que després de les festes de Nadal les reserves tendeixen a baixar.

Concretament, enguany, “l'epidèmia de grip” ha propiciat un descens de fins al 15% de donacions, ja que es calcula que una persona no pot donar sang fins a 15 dies després d’haver-se recuperat. Per això, el Banc de Sang llença la campanya de donació més gran de l’any, la Marató de Donants de Sang de Catalunya, que se celebra del 12 al 19 de gener als principals hospitals i el 12 i 13 de gener també al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona.


L’experiència de donar sang

Tot imitant les caixes regal d’experiències que s’han fet populars en els darrers anys, la Marató de Donants de Catalunya també comptarà amb la seva pròpia experiència per regalar. Es tracta d’un desplegable equivalent a una caixa d’experiència. Així, els donants podran regalar l’experiència a altres persones i animar-les a donar.

El Banc de Sang vol recollir d’aquesta manera les sensacions que expressa la ciutadania durant i després de la donació: satisfacció, alegria, bon rotllo, gratitud, reconeixement i un llarg etcètera.

Per això a partir de la Marató tots els donants podran valorar l’experiència que suposa donar sang i ajudar a millorar-la. I és que als espais de donació hi haurà una pantalla tàctil amb diverses preguntes per donants relacionades amb l’atenció rebuda i la seva experiència. El Banc de Sang rebrà en temps real les respostes i podrà aplicar millores i donar resposta a qualsevol dubte o suggeriment.


Un SMS tancarà l’experiència

A partir de la Marató també, tots els donants rebran uns SMS quan la seva sang s’enviï a un hospital per tractar un pacient. Cal tenir en compte que, un cop feta la donació, la bossa de sang arriba al laboratori central del Banc de Sang i Teixits, a Barcelona.

Allà s’inicia el procés de fraccionament, que consisteix a dividir la sang en glòbuls vermells, plasma i plaquetes. Un cop fetes les analítiques corresponents, els glòbuls vermells es conserven a 4 graus de temperatura durant un màxim de 42 dies.

Quan un hospital demana la sang, aquesta s’envia amb un clar destinatari, el pacient. Un camí de la sang de vena a vena que ara també coneixerà el donant, que rebrà un SMS informant-lo que la seva donació surt del Banc de Sang per a ser transfosa a un pacient. Així es tancarà l’experiència de la donació.

Web de la Marató: reserva hora i comparteix l’experiència

Tothom que vulgui col·laborar amb la Marató de Donants de Sang pot entrar al web maratodonants.cat i reservar hora per donar sang en un dels punts de donació que hi ha per tot Catalunya, tot i que no és imprescindible.

L’actriu Ivana Miño, la imatge del Catalunya Experience, és també qui presenta aquesta web a tota la ciutadania per animar tothom qui vulgui a reservar hora per donar sang i compartir l’experiència amb amics, coneguts i familiars.

Des d’aquest web es pot difondre la importància de donar sang a través de Facebook, Twitter, Instragram, correu electrònic o WhatsApp. Per tant, tothom podrà contribuir amb la donació de sang encara que no pugui donar sang.

 

Subscriu-te al butlletí de Social.cat per rebre les últimes novetats al teu correu.


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article